Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se caută „Capitala Europeană a Inovării 2018”!

Carlos Moedas, Comisarul European pentru Cercetare, Știință și Inovare, a lansat concursul „Capitala europeană a inovării"  - ediția 2018, în cadrul Parlamentului European.

Concursul - cunoscut și ca „iCapital”- este un premiu care recompensează orașele și primarii care au construit cele mai incluzive și dinamice ecosisteme de inovare de care beneficiază cetățenii și afacerile.

Orașul câștigător va fi numit Capitala Europeană a Inovării 2018 și i va primi un premiu de 1 milion de euro pentru promovarea și intensificarea acțiunilor sale inovatoare. De asemenea, ediția din acest an va recompensa și următoarele cinci orașe clasate, care vor primi câte 100.000 de euro pentru a-și intensifica activitățile de inovare.

Comisarul Moedas a spus că „prin acest proiect vrem să recompensăm orașele care sunt în creștere și care își dezvoltă ecosistemele locale de inovare; care invită cetățenii să participe și să creeze împreună modul în care orașul lor este guvernat; care atrag persoane talentate, resurse, finanțări pentru afaceri și care sunt modele pentru alte orașe și pentru restul lumii”.

Un juriu independent va evalua modul în care orașele au stimulat inovarea, având în vedere următoarele criterii:

  • experimentarea prin testarea și promovarea soluțiilor inovatoare pentru provocările lor sociale;
  • implicarea cetățenilor în toate domeniile inovării, de la elaborarea politicilor la implementarea lor și utilizarea zilnică;
  • extinderea capacității sale de inovare, devenind o destinație dorită pentru viitorii antreprenori și un model pentru alte orașe;
  • responsabilizarea cetățenilor prin rezultatele tangibile și măsurabile ale inovării.

Concursul este deschis oricărui oraș cu cel puțin 100 000 de locuitori din statele membre ale UE și din țări asociate la Orizont 2020. Cererile pot fi depuse până la 21 iunie 2018. Câștigătorii vor fi anunțați în toamnă, iar o ceremonie de premiere va fi organizată la sfârșitul acestui an.

Premiul „Capitala europeană a inovării" este o acțiune a UE desfășurată în cadrul Orizont 2020, programul de cercetare și inovare al UE. Premiul acordă onoruri orașelor care au capacitatea să reunească toți actorii necesari pentru inovare. Acesta recunoaște orașele ca actori unici în promovarea inovării și contribuind în mod semnificativ la o mai mare reziliență, sustenabilitate și calitatea vieții.

Barcelona a câștigat primul concurs în 2014 pentru utilizarea noilor tehnologii, aducând orașul mai aproape de oameni, încurajând creșterea economică și bunăstarea cetățenilor săi. Amsterdam a câștigat în 2016 pentru că a creat un ecosistem de inovare ce include patru dimensiuni: smart, start-up-uri, condiții mai bune de locuire și inovare socială digitală. Anul trecut, Parisul a fost numit „Capitala Europeană a Inovării 2017” pentru creșterea sa exponențială a comunității de start-up și numeroase inițiative care oferă privilegiul cetățenilor să coopereze în mod activ în oraș.

Pentru mai multe detalii, click aici.

Traducere: Roxana Zafiu,

www.fonduri-structurale.ro 

Sursă text & foto: Comisia Europeană

Vizualizări: 414