Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
S-a lansat ghidul Președinției Române a Consiliului UE din 2019

S-a lansat ghidul Președinției Române a Consiliului UE din 2019

Preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din anul 2019 reprezintă un test de maturitate în ceea ce privește statutul de  stat membru UE. Acest moment reprezintă o oportunitate deosebită pentru promovarea intereselor și preocupărilor mediului privat, de importanță majoră pentru buna dezvoltare a statului român, precum și a întregii Uniuni Europene.

Așadar, Europuls a lansat Ghidul Președinției Române a Consiliului UE din 2019 în cadrul proiectului „Platforma de Sprijin RO2019" în prezența Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și participarea membrilor Platformei RO2019, a societății civile, mediului academic și mediului privat.

Ghidul RO2019 explică în termeni simpli, dar comprehensivi ce înseamnă o președinție rotativă a Consiliului UE, care este importanța acesteia pentru România și pentru cetățenii români, dar și care sunt oportunitățile de politică, de expertiză și de imagine care nu trebuie ratate.

Într-un moment de maximă importanță pentru Uniunea Europeană, România va asuma președinția rotativă a Consiliului UE. Pentru prima oară de la aderare, România va trebui să asigure prezidarea grupurilor de lucru și diverselor formațiuni ale Consiliului UE, să găzduiască numeroase întâlniri formale și informale în țară și să asigure coerența, continuitatea și dinamismul legislativ al Uniunii. Anul 2019 va fi pentru România un moment de promovare a politicilor naționale de interes european, de dovedire a expertizei, dar și de lansare a unei noi imagini a României în Europa.

În acest scop  aportul autorităților, deși crucial, nu este singurul factor necesar. În primul rând, este nevoie de o mai bună înțelegere generală a Consiliului UE, a mecanismelor Uniunii și a importanței momentului. În cadrul proiectului RO2019 și ca parte integrală a pregătirilor pentru Președinția Română a Consiliului, Europuls a redactat un scurt Ghid RO2019. Acesta detaliază natura și implicațiile deținerii președinției rotative, a principalelor responsabilități, a posibilei agende legislative din 2019 și nu numai.

Structura ghidului este împărțită în două mari secțiuni:

  • Președinția - mecanisme, responsabilități și desfășurare
  • De ce mă interesează pe mine? Dacă prima parte explică în mod general toate aspectele Președinției,  a doua parte discută despre rolul diverșilor actori din societate în utilizarea oportunităților date de momentul RO2019.

Click aici pentru a vedea ghidul.

Sursa: ADR Nord Est și RO 2019

Vizualizări: 400