Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierul propune infiintarea unui Tel verde pentru informarea beneficiarilor cu privire la accesarea fondurilor europene

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a avut joi o întâlnire de lucru cu prefecţii, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi absorbţia fondurilor structurale, investiţiile în infrastructura şcolară, pregătirile pentru alegerile locale şi lipsa forţei de muncă

La întâlnire au participat ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, secretarul general al Guvernului Ilie Bolojan şi secretarul de stat în MIRA Victor Paul Dobre.

Fonduri structurale
Primul-ministru le-a cerut prefecţilor să se implice activ în informarea potenţialilor beneficiari cu privire la accesarea fondurilor europene. „Aveţi o misiune de suport pentru această acţiune”, a spus primul-ministru. El le-a recomandat prefecţilor să îşi coordoneze eforturile pe partea de informare cu campaniile organizate de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale şi autorităţile de management implicate în gestionarea fondurilor europene.
O altă soluţie pentru informarea optimă a cetăţenilor, indicată de primul-ministru, ar putea fi înfiinţarea de linii telefonice tip tel verde, la nivelul Instituţiilor Prefectului.

Infrastructura şcolară
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu le-a atras atenţia prefecţilor ca fondurile alocate de Guvern pentru reabilitarea infrastructurii şcolare trebuie gestionate mult mai eficient decât cum s-a făcut în anul 2007.
„În anul 2008 am alocat cu 1,5 miliarde euro mai mult decât în 2007 pentru investiţiile în infrastructura şcolară. E păcat să dispunem de aceste fonduri şi să nu le cheltuim”, a spus primul-ministru, care a dat exemplul negativ al câtorva judeţe care au returnat o parte substanţială din suma alocată în 2007 pentru reabilitarea infrastructurii şcolare: Bistriţa Năsăud – 30 miliarde lei vechi, Buzău – 60 de miliarde de lei vechi, Maramureş – 56 miliarde lei vechi, Mehedinţi – 30 miliarde lei vechi.
Primul-ministru le-a cerut prefecţilor să monitorizeze atent modul de cheltuire a fondurilor alocate de Guvern.

Forţa de muncă
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a pus în discuţiile şi problemele care apar din lipsa forţei de muncă. Primul-ministru le-a cerut prefecţilor ca, împreună cu direcţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, să facă o evaluare a forţei de muncă disponibile în fiecare judeţ. Totodată aceştia trebuie să găsească soluţii pentru angrenarea în activităţi economice a forţei de muncă din mediul rural.
Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 107