Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă beneficiază de sprijin european pentru consolidare administrativa şi instruire

Pe parcursul a 12 luni, experţii francezi din cadrul Ministerului Agriculturii din Franţa împreună cu reprezentanţi de la Camera Agricolă din Austria, vor implementa Proiectul PHARE de Înfrăţire instituţională „Continuarea sprijinului acordat pentru ANCA”.
Acest proiect s-a deschis luni, 28.01.2008, în prezenţa oficialilor MADR, ANCA, precum şi a celor de la Ambasada Franţei în România şi de la Ambasada Austriei în România.
Prezent la întâlnire, d-nul Dacian CIOLOŞ, ministrul agriculturii, a subliniat necesitatea şi importanţa acestui proiect, în această perioadă, când fermierii români vor trebui să primească sprijin din partea serviciilor de consultanţă agricolă pentru accesarea fondurilor alocate dezvoltării rurale şi pescuitului. De asemenea, d-nul ministru a menţionat că este necesară o noua structură organizatorică pentru consultanţa agricolă, care să fie cât mai eficientă şi mai aproape de fermier „… nu trebuie să inventăm un model nou, dar folosind modelele funcţionale din Franţa şi Austria, sa le adaptăm la condiţiile concrete din România, astfel încât să creăm, la finele proiectului, camere agricole utile, eficiente, în care ANCA să aibă un rol important”
Reprezentanţii celor doua Ambasade, au subliniat buna colaborare care există între ţările noastre, dar în mod special între ministerul agriculturii din România şi ministerele agriculturii din Franţa şi Austria.
D-nul Viorel MORARESCU, director general la ANCA, a prezentat obiectivul general al proiectului, insistând foarte mult pe rezultatele scontate ale proiectului, precizând „…acum, mai mult ca oricând, suntem convinşi că pentru a avea o agricultură performantă, competitivă, este necesar ca fermierul să dispună de cunoştinţe teoretice şi practice avansate şi în acelaşi timp de posibilitatea efectuării de investiţii în exploataţia agricolă”.
Proiectul în valoare de 540.000 Euro, are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacitaţii României de a furniza servicii eficiente de consultanţă pentru fermieri precum şi pentru alţi „actori” din agricultură, în conformitate cu Politica Agricolă Comuna, astfel încât să asigure dezvoltarea competitivităţii fermelor din punct de vedere economic şi în acelaşi timp să promoveze o agricultură competitivă şi diversificată.
La finalizarea proiectului, ANCA va dispune de o structură administrativă consolidată şi operaţională, de o strategie adecvată pentru provocările actuale ale sectorului agricol, de servicii de consultanţă agricolă în conformitate deplină cu politica de dezvoltare rurală în contextul actual.
De asemenea, nu în ultimul rând personalul ANCA, atât de la nivel central cât şi de la nivel descentralizat, va fi instruit în măsuri de dezvoltare rurală şi pescuit, în identificarea oportunităţilor de dezvoltare a activităţilor non-agricole în mediul rural şi posibilităţi de obţinere a veniturilor alternative..
În final, şi acest proiect va sprijinii fermierii pentru crearea şi dezvoltarea de exploataţii agricole viabile din punct de vedere economic.
Sursa:MADR

Vizualizări: 262