Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: A fost publicat în consultare Ghidul pentru apelul non-competitiv „România Start Up Nation”

AM POCU a publicat astăzi, 1 septembrie 2017, în consultare Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice „România Start Up Nation” aferent Obiectivului specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană.

Apelul de proiecte este de tip non-competitiv, singurul solicitant eligibil fiind Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat individual sau în parteneriat cu instituții, agenții sau organizații subordonate acestuia sau coordonate de acest minister.

Practic, proiectele finanțate în cadrul acestui apel ar urma să fie proiectele-umbrelă sub care va fi asigurată, din fonduri europene, finanțarea pentru o parte dintre planurile de afaceri selectate pe Programul Start-up Nation derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în perioada iunie-iulie 2017.

Normele de implementare ale Programului Start-up Nation prevedeau că finanțarea se va face din fonduri de la bugetul de stat și din fonduri europene, fără a se preciza, însă, informații suplimentare cu privire la sursa de finanțare din fonduri europene. Totuși, în declarațiile publice, ministrul Ilan Laufer a menționat că pentru anul acesta Programului Start-up Nation România va avea la dispoziție circa 500 milioane de lei fonduri europene (Detalii aici).

Conform Ghidului publicat astăzi de AM POCU, bugetul alocat pentru apelul non-competitiv „România Start Up Nation” ar urma să fie de 109.505.037,23 euro (aproximativ 500 de milioane de lei), estimându-se că vor fi finanțate 3 proiecte.

În condițiile în care, conform Ghidului în varianta draft, cheltuielile aferente ajutorului de minimis nu vor putea fi mai mici de 80% din valoarea fiecărui proiect, peste 87 de milioane de euro (cca. 400 de milioane de lei) ar urma să reprezinte fondurile care ajung direct la firmele selectate spre finanțare. Dacă luăm în considerare suma maximă pe care au putut-o solicita beneficiarii Start-up Nation de 200.000 de lei /plan de afaceri, fondurile din acest apel POCU ar putea asigura finanțarea pentru aproximativ 2.000 de beneficiari ai Start-up Nation (firme din mediul urban din toate regiunile mai puțin București-Ilfov).

Pentru a consulta varianta draft a Ghidului „România Start Up Nation” (POCU), click aici.

Observaţiile și propunerile privind îmbunătățirea documentelor mai sus menţionate pot fi transmise la adresa de e-mail: antreprenoriat@fonduri-ue.ro până la data de 15.09.2017.

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.fonduri-ue.ro

Vizualizări: 2382