Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Modificările la Legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap, publicate în Monitorul Oficial. Printre modificări se numără și articolul care pune în pericol viitorul unităților protejate!

Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap adoptată în ședința de Guvern de vineri a fost publicată ieri, 7 august 2017, în Monitorul Oficial nr. 648, Partea I. 

Prin actul normativ publicat a fost modificat și articolul 78, alineatul (3), respectiv cel referitor la obligațiile organizațiilor cu cel puțin 50 de angajați care nu au angajate persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total. Conform OUG, „autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat la plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care au angajat persoane cu handicap”.

A fost eliminată, așadar, posibilitatea organizațiilor în cauză de a opta pentru achiziționarea de produse sau servicii de la unităţile protejate autorizate. Sectorul non-guvernamenral a atras atenția în numeroase rânduri în ultima perioadă cu privire la efectele negative pe care această măsură le va avea asupra unităților protejate, privându-le de o importantă facilitate prin care puteau asigura locuri de muncă sustenabile pentru persoanele cu dizabiliăți . Această măsură ar urma să afecteze peste 700 de unități protejate (200 dintre acestea înființate și dezvoltate cu fonduri europene) care au peste 3900 de persoane angajate, din care peste 2000 de persoane cu dizabilități. (Detalii aici și aici)

De asemenea, ordonanța introduce și o modificare la articolul 81, alineatul (2), lit. b) cu privire la unitățile protejate fără personalitate juridică. Astfel, conform noilor prevederi, acestea  vor putea fi organizate „sub formă de secții, ateliere sau alte structuri în cadrul instituțiilor publice”. Textul anterior al articolului prevedea că unitățile protejate pot fi, fără personalitate juridică cu gestiune proprie, „sub formă de secţii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, instituţiilor publice ori din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi cele organizate de persoana cu handicap autorizată, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi economice independente”.

Guvernul a anunțat vineri aprobarea de modificări la Legea nr. 448/2006, menționând printre acestea majorarea valorii sprijinului financiar acordat pentru persoane cu dizabilități, începând cu 1 ianuarie 2018, precum și obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități. Pentru a consulta textul integral al comunicatului publicat de Guvern cu privire la modificarea Legii 448, click aici.

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 6824