Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Banca Mondială: Există mari decalaje între reglementările aplicabile mediului de afaceri și punerea acestora în aplicare în interiorul României

„Bucureștiul ocupă poziții în prima jumătate a clasamentului la majoritatea indicatorilor măsurați, demonstrând potențial pentru gestionarea eficientă a unui volum crescut de solicitări de servicii din partea sectorului privat” se menționează în primul raport din seria Doing Business la nivel subnațional în Bulgaria, România și Ungaria realizat de Grupul Băncii Mondiale, dat publicității săptămâna trecută. Cu toate acestea, reglementările aplicabile mediului de afaceri și punerea acestora în aplicare diferă semnificativ în interiorul României”, se arată în același raport. 

Studiul evaluează cadrul de reglementare aplicabil mediului de afaceri și impactul pe care acesta îl are asupra întreprinzătorilor locali în 6 orașe din Bulgaria (Burgas, Pleven, Plovdiv, Ruse, Sofia și Varna), 9 orașe din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara) și 7 orașe din Ungaria (Budapesta, Debrecen, Gyor, Miskolc, Pecs, Szeged și Szekesfehervar). În cadrul raportului, sunt măsurate reglementări aplicabile unei întreprinderi mici sau mijlocii în cinci etape diferite din ciclul de viață al acesteia: constituirea societății, obținerea autorizațiilor de construire, conectarea la rețeaua de electricitate, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale.

Observațiile principale realizate în cadrul raportului de experții Băncii Mondiale:

  • Reglementările aplicabile mediului de afaceri și punerea acestora în aplicare diferă semnificativ atât între cât și în interiorul Bulgariei, României și Ungariei – cele mai mari decalaje existând în interiorul Bulgariei și României.
  • Nicio localitate nu excelează în toate cele cinci domenii măsurate; fiecare dintre cele 22 de localități comparate se situează în prima jumătate a clasamentului la cel puțin un indicator și în a doua jumătate a clasamentului la cel puțin unul dintre ceilalți indicatori.
  • În fiecare stat există localități ale căror performanțe depășesc media Uniunii Europene în cel puțin un domeniu: Varna și Plevna în Bulgaria din punct de vedere al constituirii unei societăți comerciale, Pecs și Szeged în Ungaria din punct de vedere al obținerii autorizațiilor de construire, toate municipiile din Ungaria și municipiul Oradea din România din perspectiva înregistrării transferului dreptului de proprietate și majoritatea orașelor vizate în ceea ce privește soluționarea litigiilor comerciale. Cu toate acestea, niciuna dintre localitățile comparate nu se apropie de media UE din punct de vedere al racordării la rețeaua de electricitate, această medie fiind cu mult depășită în cele trei țări analizate.
  • Atât Budapesta, cât și Sofia se situează pe poziții inferioare municipiilor mai mici din statele respective. Cu toate acestea, Bucureștiul ocupă poziții în prima jumătate a clasamentului la majoritatea indicatorilor măsurați
  • Conform studiului, orașele din Bulgaria ar putea simplifica formalitățile de constituire a unei societăți comerciale aplicând bunele practici pe care le-a utilizat Varna. De asemenea, orașele din Ungaria ar putea îmbunătăți procedurile de racordare la rețeaua de electricitate prin preluarea bunelor practici utilizate în Szeged și Szekesfehervar, în timp ce orașele românești s-ar putea inspira din exemplul dat de Timișoara pentru a îmbunătăți procesul de soluționare a litigiilor comerciale.

Pentru România, studiul a reliefat următoarele caracteristici ale fiecărui indicator analizat:

  • Constituirea societății: Această procedură necesită aceleași 6 proceduri în fiecare dintre orașele analizate (1,5% din venitul per capita), dar timpul necesar pentru realizarea acestui pas diferă substanțial (de la 12 zile în 4 orașe – București, Oradea, Ploiești, Timișoara) la 25 de zile în Craiova;
  • Obținerea autorizațiilor de construire: Conform experților Băncii Mondiale, obținerea autorizațiilor de construire în România este împovărătoare pentru antreprenori. Totuși, acest proces este cel mai eficient în Craiova, orașul românesc care a făcut cei mai mulți pași în adoptarea bunelor practici globale în ceea ce privește autorizarea construcțiilor;
  • Conectarea la rețeaua de electricitate: Identificarea de modalități de a reduce pașii necesari pentru racordarea la rețeaua de energie electrică este esențială în vederea simplificării acestui proces în țara noastră. Media cerințelor în acest domeniu în orașele analizate din România este mult mai mare decât în majoritatea economiilor avansate. În termeni de timp necesar pentru racordare, media orașului Iași este cea mai mică din țara noastră.
  • Înregistrarea transferului dreptului de proprietate: Conform studiului, această etapă durează 16 zile și costă 1,4% din valoarea proprietății. Limitele naționale de timp se aplică în toate orașele, dar apar mici variații la obținerea certificatelor fiscale de la primării
  • Soluționarea litigiilor comerciale: Litigiile comerciale se soluționează la noi în țară cel mai rapid la Timișoara (în medie 15 luni) și cel mai greu la Brașov (în medie 23 de luni).

Descarcă Studiul Doing Business la nivel subnațional în Bulgaria, România și Ungaria complet (ENG)

Descarcă Prezentarea generală a Studiului Doing Business la nivel subnațional în Bulgaria, România și Ungaria (RO)

Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro a sprijinit inițiativa Doing Business prin analizarea indicatorului privind racordarea la energie electrică în România.

Sursa foto: facebook World Bank Romania

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro 

Vizualizări: 426