Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inovarea în UE: România – inovator modest, alături de Bulgaria. Suedia, Danemarca și Finlanda conduc în clasament

Performanțele în materie de inovare din UE de anul trecut au continuat să crească în pofida progreselor relativ inegale observate în Europa. Aceasta este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană. În ansamblu, performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit în 15 țări, deși există diferențe mari între aceste state membre. Suedia rămâne lider în materie de inovare, în timp ce Lituania, Malta, Țările de Jos, Austria și Regatul Unit sunt inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Într-o perspectivă globală, UE este pe cale de a recupera decalajele față de Canada și SUA, dar Coreea de Sud și Japonia se mențin în frunte. În rândul competitorilor la nivel internațional, China prezintă progresele cele mai rapide.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Industria din UE continuă să inoveze, dar suntem încă în urma liderilor mondiali în materie de inovare. Într-o perioadă de globalizare și de evoluții tehnologice rapide, inovările rămân esențiale pentru prosperitatea economiei europene în ansamblu și pentru cea a cetățenilor noștri. Inițiativa Comisiei privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora și Noua agendă pentru competențe vor urmări să îmbunătățească în continuare un ecosistem favorabil inovării.”

 Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăți performanțele în materie de cercetare și inovare. Din acest motiv, suntem în curs de consolidare a sprijinului acordat inovatorilor revoluționari prin intermediul Consiliului european al inovării, o inițiativă-pilot pusă în aplicare în temeiul programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE.”

Tabloul de bord european privind inovarea 2017 - clasamentul pe țări
Axa Y: performanțele în materie de inovare în 2016 (coloanele colorate), 2015 (liniuțele orizontale) și 2010 (coloanele de culoare gri) în raport cu media UE în 2010 - agregate din 27 de indicatori
Axa X: țările din UE

România și Bulgaria sunt singurele țări din Uniunea Europeană cu statut de inovator modest, țara noastră aflându-se chiar pe ultimul loc în acest clasament. De asemenea, conform tabloului de bord, în ultimii ani, în perioada 2010-2016, performanța țării noastre a scăzut cu 14,1%, de la 47,9% în raport cu media performanţei Uniunii Europene în 2010, la 33,8%, în 2016.

Pentru a consulta fișa de informații privind România, click aici.

Tabloul de bord european privind inovarea 2017, care este însoțit, de asemenea, de tabloul de bord regional privind inovarea, arată că:

  • Suedia este din nou lider în domeniul inovării, urmată de Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit - lider în materie de inovare pentru prima dată - și Germania.
  • În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca - resurse umane și mediu propice inovării; Luxemburg - sisteme de cercetare atractive și active de natură intelectuală; Finlanda - finanțare și sprijin; Germania - investițiile întreprinderilor; Irlanda - inovarea în IMM-uri și impactul asupra ocupării forței de muncă; Belgia - rețele de inovare și colaborarea; Regatul Unit - efecte asupra vânzărilor.
  • Există nuclee inovatoare regionale și în țările moderat inovatoare, astfel cum arată tabloul de bord regional privind inovarea: Praga în Republica Cehă, Bratislava în Slovacia și Țara Bascilor în Spania.
  • La nivelul inovării, performanțele s-au îmbunătățit cel mai mult în domeniul co-publicațiilor internaționale, al pătrunderii rețelelor de bandă largă, al numărului de absolvenți universitari și de doctoranzi și al formării în sectorul TIC.
  • Investițiile în capital de risc și ponderea IMM-urilor care introduc inovații au cunoscut un declin puternic.
  • În cursul următorilor doi ani, se preconizează o creștere cu 2% a performanțelor în materie de inovare.

Ediția din 2017 a tabloului de bord utilizează o metodologie perfecționată, care reflectă mai bine investițiile în competențe, pregătirea digitală, antreprenoriatul și parteneriatele pentru inovare între sectorul public și cel privat. Pentru a permite monitorizarea performanțelor în timp, noua metodologie a fost aplicată, de asemenea, datelor din anii precedenți (a se vedea comparația din graficul de mai sus). Tabloul de bord include, de asemenea, orientări pentru ameliorarea analizelor și a comparațiilor privind diferențele structurale dintre țări și regiuni.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 725