Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Crețu: Este imperios ca România să asigure respectarea condiţionalităţilor ex-ante în domeniul mediului agreate cu Comisia Europeană

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, l-a primit marți, 6 iunie, la Bruxelles pe vicepremierul României și ministrul mediului, dna Graţiela Leocadia Gavrilescu. Cei doi înalţi oficiali au discutat despre stadiul implementării politicii de coeziune în domeniul mediului din România.

Comisarul european a subliniat beneficiile aduse de aceste fonduri, ce au permis modernizarea instalaţiilor de apă şi canalizare în 287 de municipalităţi, o mai bună eficienţă energetică pentru peste 40.000 de apartamente şi închiderea a 299 gropi de gunoi ilegale.

,,Fondurile politicii de coeziune joacă un rol esenţial în generarea investiţiilor şi a schimbărilor de care România are nevoie în domeniul protecţiei mediului. Dar pentru a putea continua să beneficieze de pe urma acestor fonduri este imperios ca România să asigure respectarea condiţionalităţilor ex-ante agreate cu Comisia Europeană,", a declarat înaltul oficial european.

În cadrul discuţiilor a fost indicată ca esenţială îndeplinirea următoarelor două condiţionalităţi ex-ante:

  • finalizarea Planului General Naţional al Deşeurilor, inclusiv a Programului de Prevenire a Generării Deşeurilor;
  • adoptarea de măsuri pentru atingerea obiectivelor în materie de reciclare.

,,Am încredere în capacitatea autorităţilor române de a duce la bun sfârşit eforturile privind îndeplinirea acestor condiţionalităţi, cât şi începerea utilizării sistemelor de gestionare integrată a deşeurilor şi finalizarea a 10 proiecte eşalonate în cadrul perioadei 2014–2020. Comisia Europeană continuă să ofere sprijin şi se implică activ în coordonarea eforturilor în materie de deşeuri", a mai indicat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Context

Condiţionalităţile ex-ante sunt factori predefiniţi ce au legătură directă şi un impact imediat asupra realizării eficiente a obiectivelor stabilite la nivelul unei priorităţi de investiţii. România a negociat cu Comisia Europeană şi a acceptat 36 de condiţionalităţi ex-ante, ce trebuiau îndeplinite până la 31 decembrie 2016.

România are o rată extrem de redusă a reciclării - 5%, cât şi o rată foarte ridicată de utilizare a gropilor de gunoi - 72%, față de media UE de 25,6%.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 196