Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ansamblul Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe intră în reabilitare cu fonduri europene

Ansamblul Muzeului Național Secuiesc Sfântu Gheorghe  va obține peste 3,7 milioane euro finanțare nerambursabilă pentru executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a obiectivelor de patrimoniu istoric și cultural ce intră în componenta acestui complex.

Proiectul ”Reabilitarea ansamblului Muzeului Național Secuiesc Sfântu Gheorghe” este finanțat prin Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020, avand o valoare totală de 4,92 milioane euro, din care 3,72 milioane euro reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 76.012 euro reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Unitatea Administrativ Teritorială Județul Covasna.

Ansamblul Muzeului Național Secuiesc Sfântu Gheorghe este una dintre colecțiile publice și instituțiile culturale reprezentative pentru patrimoniul cultural, fiind deschis vizitatorilor din anul 1875. Clădirile Muzeului, proiectate de arhitectul Károly Kós, aflate pe strada cu același nume din municipiul Sfântu Gheorghe, găzduiesc biblioteca, secția de științele naturii, cea de arheologie-istorie și cea de etnografie. În afara acestor secții, mai aparțin de complexul muzeal și câteva unități externe cu sediul în Sf. Gheorghe (Galeria de Artă și Centrul de Arte Plastice) și în județ (la Târgu Secuiesc, Cernat, Baraolt și Zăbala). Secțiile muzeului găzduiesc colecții care au o inestimabilă valoare pentru identitatea culturală a zonei, muzeul seamănă cu o carte uriașă din care atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți pot afla lucruri interesante. Printre exponatele muzeului se numără colecții de carte veche, arhiva presei de epocă precum și alte colecții de exponate din diferite domenii: științele naturii, istorie-arheologie, etnografie.

Reabilitarea ansamblului muzeal, prin intermediul fondurilor nerambursabile POR 2014-2020 include, printre altele, reamenajarea și extinderea bibliotecii, refacerea pardoselilor, restaurarea parțială a traseului muzeal, prin reorganizarea spațiilor interioare, în vederea regrupării și optimizării punerii în valoare a colecțiilor, amenajarea unor vestiare și încăperi anexă, inexistente până în momentul de față, amenajarea unor spații de pedagogie muzeală pentru atragerea copiilor, configurarea unui traseu complex de vizitare a complexului muzeal, amenajarea întregii incinte pentru atragerea unui public cât mai numeros. De asemenea, clădirile ansamblului muzeal, ce fac obiectul investiției vor fi dotate cu echipamente specializate, inclusiv cu o machetă sculptată și turnată în bronz pentru a-i ajuta pe nevăzători să-și facă o idee despre amplasarea în spațiu a muzeului, harti 3D tactile, etichete și placuțe în limbaj Braille pentru uși și vitrine, precum și un audio-guide.

Mărirea spațiului expozițional al muzeului datorită implementării proiectului va duce la creșterea numărului de exponate și vor fi oferite totodată vizitatorilor, servicii muzeale de calitate. Astfel, în urma implementării activităților proiectului, se vor valorifica superior, durabil, patrimoniul istoric și mixul relațional etnic și civic regăsibil în zonă, iar Ansamblul Muzeului Național Secuiesc va deveni unul de tip european.

Sursa: ADR Centru 

Vizualizări: 213