Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Împrumuturi de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale şi creative din România

Libra Internet Bank și Fondul European de Investiții au semnat prima facilitate de garantare pentru IMM-urile din sectoarele culturale și creative din România, acord în urma căruia se vor pune la dispoziție IMM-urilor interesate împrumuturi de 10 milioane de euro. Acordul este susținut prin Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale și creative din cadrul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

 „În România există potențial creativ”

În cadrul conferinței de presă ce a oficializat semnarea acestui acord, Gunnar Mai, Head of EU Guarantee Facilities, Lucia Recalde, coordonator al subprogramului MEDIA și Emil Bituleanu, Director General Libra Internet Bank au vorbit despre importanța sectorului creativ și cultural din Europa și despre necesitatea dezvoltării acestor industrii în România, în contextul în care datele din 2014 arată că piața acestor sectoare reprezintă 5% din totalul angajaților, cu o cifră de afaceri anuală de 30 de miliarde de lei. „În România există potențial creativ”, a menționat Emil Bituleanu.

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a atins problema finanțării industriilor creative și culturale, având în vedere dificultatea de a evalua creativitatea. „În cazul sectorului creativ nu se poate ști cu exactitate dacă un proiect va genera suficient cash pentru a putea rambursa creditul sau nu există suficiente garanții în acest sens”, a declarat directorul general Libra Internet Bank. 

Ce presupune programul în mod concret?

  • Credite pe 1 an, în valoare de 600 000 de lei, fără rambursare, doar cu dobânzi lunare.
  • Credite de investiții de maxim 10 ani, până la 2 milioane de lei.
  • Se pot obține și sume mai mari de 2 milioane de lei, până la 2 milioane de euro pe aplicant, însă în acest caz se vor solicita garanții suplimentare din partea beneficiarului.

Creditele vor fi acoperite de garanția Fondului European de Investiții în proporție de 70% din suma totală, iar compania care va accesa acest credit nu va trebui sa imobilizeze nicio altfel de garanție suplimentară. Perioada maximă de rambursare va fi de 10 ani pentru creditele de investiții și de 3 ani pentru credite pentru activitatea curentă. De asemenea, de aceste credite pot beneficia și start-up-urile, iar în ceea ce privește dobânda, aceasta se va încadra între 5 și 7%.

Silvia Nistor,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 510