Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi oportunități de finanțare pentru IMM-uri: crearea și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor

În timp ce depunerea proiectelor pentru finanțarea microîntreprinderilor continuă în cadrul Programului Operațional Regional (măsura 2.1.A) până la data de 27.01.2016, este pregătită lansarea unei noi oportunități de finanțare adresată IMM-urilor care vizează crearea și extinderea capacităților avansate de producție, precum și dezvoltarea serviciilor.

Finanțarea va fi accesibilă societăților comerciale sau societăților cooperative care se încadrează în categoria IMM-urilor non-agricole din mediul urban, precum și întreprinderilor mijlocii non-agricole din mediul rural. Pentru a se încadra în categoria IMM, întreprinderea trebuie să aibă cel mult 250 de salariați, să înregistreze o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro sau să dețină active totale care să nu depășească echivalentul a 43 milioane de euro.

Finanțarea va fi accesibilă IMM-urilor din regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru și se va acorda pentru 4 categorii principale de acțiune:

  1. Construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție și/sau servicii;
  2. Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
  3. Implementarea procesului de certificare a unor produse, servicii sau a diferite procese specifice, a sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății;
  4. Internaționalizare prin participarea la târguri și expoziții internaționale, misiuni comerciale.

Fiecare proiect poate fi structurat printr-o combinație a celor 4 categorii de acțiuni sprijinite prin finanțare în funcție de nevoile de dezvoltare ale IMM-ului solicitant, fiind însă obligatorie cel puțin una din primele 2 acțiuni menționate mai sus.  Din perspectiva efectului urmărit, investiția care va sta la baza proiectului poate viza: (1) crearea unei noi unități de producție sau prestare de servicii, (2) extinderea capacității unei unități existente - prin creșterea volumului a cel puțin unui produs sau serviciu aferent domeniului de activitate vizat de investiție sau (3) diversificarea producției unei unități existente prin produse sau servicii care nu au fost fabricate sau prestate anterior în unitate în domeniul vizat de investiție.

Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro, cu un procent al finanțării nerambursabile de până la 60% pentru întreprinderile mijlocii și de până la 70%  pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi pentru proiectele ce vizează construcții și dotări și de până la 90% pentru acțiunile de certificare și internaționalizare.

Un aspect de multe ori tratat în practică cu mai puțină atenție decât ar fi necesar este aplicarea corectă a prevederilor Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Încadrarea eronată a solicitantului în categoria IMM poate genera provocări mari solicitantului și chiar obligativitatea rambursării finanțării primite. Astfel, se recomandă o atenție sporită în aplicarea corectă a prevederilor legale, în special în ceea ce privește identificarea și luarea în calcul a datelor aferente eventualelor întreprinderi partenere și/sau legate cu întreprinderea care beneficiază de finanțare.

De exemplu, dacă o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților unei alte întreprinderi, atunci cele două întreprinderi sunt legate, iar în stabilirea categoriei de întreprinderi se va lua în calcul atât numărul de angajați ale ambelor întreprinderi, cât și cifra de afaceri sau activele totale. Un calcul eronat ar putea duce la neeligibilitatea solicitantului de finanțare.

Alte criterii de eligibilitate pe care le prevede ghidul la acest moment sunt:

  • firma a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral;
  • firma să dețină profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
  • firma să nu fi avut activitatea suspendată temporar, înregistrând venituri din exploatare în ultimul an fiscal;
  • firma să fi înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare etc.

Momentan linia de finanțare nu este lansată, însă încadrarea corectă a unui proiect și verificarea condițiilor de eligibilitate este un prim pas esențial pentru accesarea de finanțări nerambursabile. Contactarea unui consultant specializat care să sprijine solicitantul, încă din această perioadă, va facilita procesul de accesare a fondurilor europene în special pentru proiectele ce vizează lucrări de construcții care se supun autorizării, dar și celor care prevăd activități de dotare cu active corporale, necorporale.

Pentru mai multe detalii:
Iana Lomoș
Director Programe
Iceberg Consulting SRL, partener www.fonduri-structurale.ro
Email: por2.2@fonduri-structurale.ro

 

Vizualizări: 2916