Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"Sumele alocate prin POR se pot modifica in functie de capacitatea de absorbtie"

"Sumele alocate prin POR se pot modifica in functie de capacitatea de absorbtie"

Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, Dan Nicula, este increzator in capacitatea de absorbtie a regiunii Bucuresti-Ilfov, in special in ceea ce priveste infastructura de transport si dezvoltarea urbana. „Avand in vedere sumele destul de reduse pentru aceste prioritati, probabil ca in aceste cazuri solicitarile vor depasi cu mult disponibilitatile programului“, a declarat el intr-un interviu pentru euROpeanul.

euROpeanul: Implementarea Fondurilor Structurale se bazeaza adesea pe experienta celor de preaderare. Se poate „lauda“ ADRBI cu succese in ceea ce priveste PHARE, ISPA si SAPARD?

Dan Nicula: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI) este autoritate de implementare la nivel regional doar pentru programul PHARE Coeziune Economica si Sociala (CES). Proiectele bine definite au obtinut sau sunt in curs de a obtine finantare din programe PHARE CES sau din programe finantate de la bugetul de stat in mai multe domenii. Diversitatea domeniilor si implementarea cu succes a proiectelor au contribuit la pregatirea aplicantilor, dar si a agentiei pentru accesarea si gestionarea eficienta a viitoarelor finantari din Programul Operational Regional, pentru care ADRBI este Organism Intermediar.

euROpeanul: Avand in vedere ca regiunea Bucuresti-Ilfov este cea mai dezvoltata zona din punct de vedere economic din tara, acestei zone i se vor aloca cele mai putine fonduri. Anticipati o „sete“ de bani care nu va putea fi „stinsa“ cu ajutorul Fondurilor Structurale? Vor ramane nefinantate proiecte bune?

Dan Nicula: Regiunii Bucuresti-Ilfov i-au fost alocate, prin Programul Operational Regional 2007-2013, aproximativ 393,10 milioane euro, adica 8,86% din suma totala (4.436,83 milioane euro) acordata Romaniei prin acest program. Subliniem faptul ca aceasta alocare este indicativa si se poate modifica in functie de evolutia in timp a programului, respectiv in functie de capacitatea de absorbtie a regiunilor. Sumele alocate Regiunii Bucuresti- Ilfov prin POR 2007-2013 au toate sansele sa fie cheltuite in totalitate. in plus, atata timp cat sumele indicative pentru perioada 2007-2013 sunt mult mai mici decat investitiile publice din bugete locale estimate pentru aceeasi perioada (avand la baza cresterea constanta a veniturilor la bugetele locale), nu credem ca limitarea finantarii poate genera o „sete“ de bani.

euROpeanul: in ce domenii credeti ca vor fi cel mai solicitate Fondurile europene? in ce sectoare este capacitatea de absorbtie cea mai dezvoltata?

Dan Nicula: Referindu-ne la axele prioritare din POR (programul pe care il implementam in mod direct) - dezvoltare urbana, transport, infrastructura sociala, sprijinirea mediului de afaceri, promovarea turismului sumele cele mai mari sunt alocate autoritatilor locale pentru dezvoltarea urbana si infrastructura locala de transport. in activitatea de pana acum, ADRBI a dezvoltat o retea de colaborare cu autoritatile locale din regiune, menita sa contribuie la identificarea nevoilor de investitii la nivel local si la realizarea unui portofoliu de proiecte eligibile pentru finantare. Putem fi siguri ca, in ceea ce priveste infastructura de transport si dezvoltarea urbana, solicitarile vor depasi disponibilitatile programului. Trebuie luat in considerare si interesul reprezentantilor mediului de afaceri pentru finantare nerambursabila prin fonduri structurale, pentru accesarea finantarii prin Axa 4 - sprijinirea mediului de afaceri si Axa 5: promovarea turismului. Avand in vedere sumele destul de reduse pentru aceste prioritati, probabil ca in aceste cazuri solicitarile vor depasi cu mult disponibilitatile programului.

euROpeanul: Cu ce provocari va asteptati sa va confruntati in ce priveste Fondurile Structurale si de Coeziune in anul 2008?

Dan Nicula: Consideram ca principala provocare este realizarea unei coordonari a fondurilor europene atrase in regiune din diferite surse. POR reprezinta doar o parte din fondurile disponibile. Toate celelalte programe operationale (mediu, transporturi, competitivitate, resurse umane, capacitate administrativa), precum si programul de dezvoltare rurala presupun finantarea de proiecte ale autoritatilor locale sau ale mediului privat. La fel de important ca nivelul investitiilor individuale este si modul in care acestea se coordoneaza si completeaza reciproc, maximizand astfel impactul. in anul 2008, intentionam sa redefinim Planul de Dezvoltare al Regiunii Bucuresti-Ilfov (PDRBI). Pentru anul 2008 ne-am propus sa regandim modul de organizare al Agentiei, pentru a creste performanta, avand ca obiectiv cresterea capacitatii ADRBI de a gestiona in mod eficient fondurile alocate prin POR regiunii Bucuresti-Ilfov.

Sursa:euROpeanul

Vizualizări: 139