Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: MFE a lansat în consultare două noi ghiduri ale solicitantului!

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Educație de calitate în creșe” - cu o alocare totală de 13,5 milioane de euro - și ghidul solicitantului „Curriculum național obligatoriu actualizat pentru învățământul gimnazial” cu o alocare totală de 38,25 milioane de euro.

  1. Ghidul Solicitantului „Educație de calitate în creșe”

MFE așteaptă propuneri de proiecte de la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și agenții sau structuri aflate în subordinea/coordonarea lui, de la organisme publice cu atribuţii în domeniul educației, formării profesionale şi asigurării calității, în parteneriat cu actori relevanţi în domeniul învățământului antepreșcolar (autorități publice locale, organizaţii neguvernamentale, organizații sindicale etc.).

În cadrul apelului vor fi finanţate activităţi care privesc:

  • formarea profesională a cadrelor didactice, a managerilor școlari și a personalului de îngrijire din creşe;
  • amenajarea spațiilor educaționale pentru creșe sau pentru grupe de antepreşcolari înființate în cadrul grădinițelor;
  • testarea resurselor didactice aferente curriculum-ului național obligatoriu pentru învățământul antepreșcolar în creșe pilot;

Educaţia timpurie este esenţială pentru integrarea în societate a copiilor şi le poate oferi, în special copiilor provenind din medii dezavantajate, șansa de a se forma, de a-și asigura un nivel de trai decent, de a-și găsi mai ușor un loc de muncă. La nivelul Uniunii Europene, până în 2020, cel puțin 95% din copiii preșcolari care au împlinit 4 ani ar trebui să fie integrați în sistemul de educație corespunzător vârstei. În acest sens, apelul va avea ca impact:

  • peste 7.200 de antepreșcolari intrați în sistemul de educație;
  • peste 2.200 de cadre didactice, personal de îngrijire și manageri școlari pregătiți să lucreze cu copiii de vârstă de la 0 până la 3 ani;
  • peste 2.500 de părinți/tutori ai antepreșcolarilor sprijiniţi

Descarcă Ghid

Descarcă prezentare

  1. Ghidul Solicitantului „Curriculum național obligatoriu actualizat pentru învățământul gimnazial”

Fondurile europene vor fi utilizate pentru revizuirea curriculumului național obligatoriu pentru învățământul gimnazial, cu accent pe nevoile elevilor din grupurile dezavantajate. Proiectele pot fi depuse de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MECS) şi agențiile, structurile şi organismele aflate în subordinea/coordonarea MENCS, în parteneriat cu entități cu activitate relevantă în domeniul învățământului gimnazial şi vor avea ca scop:

  • formare profesională continuă a personalului didactic;
  • dezvoltare a curriculum-ului național obligatoriu pentru învățământul gimnazial;
  • testare a resurselor didactice aferente curriculum-ului național obligatoriu în unitățile școlare pilot.

Unul dintre motivele care generează abandonul şcolar este oferta şcolară, în termeni de conţinut şi metode: curriculum prea teoretic, neadaptat nevoilor individului modern şi irelevant pentru piața muncii. De finanţarea proiectelor care vor elimina aceste inconveniente vor beneficia:

  • 8.000 de elevi din învățământul preuniversitar, în special elevi din grupurile vulnerabile;
  • 2.800 de experți în dezvoltarea curriculară;
  • 700 de experți din personalul partenerilor sociali în educație, inclusiv din ONG-uri;
  • 50.350 de specialişti din învățământul preuniversitar gimnazial: cadre didactice, manageri școlari, personal de sprijin din școli şi experţi ai organizaţiilor partenere.

Descarcă Ghid

Descarcă prezentare

MFE primeşte recomandările referitoare la Ghidul Solicitantului „Educație de calitate în creșe” pe adresa: ghid.crese@fonduri-ue.ro  și privind ghidul solicitantului „Curriculum național obligatoriu actualizat pentru învățământul gimnazial” pe adresa ghid.gimnaziu@fonduri-ue.ro. Sugestiile pot fi transmise până la data de 9 septembrie 2016.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 2892