Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum arată previziunile autorităților cu privire la declarațiile de cheltuieli ce vor fi transmise la Comisia Europeană în 2016 și 2017

Valoarea contribuției UE din declarațiile de cheltuieli care se vor înainta CE până la sfârșitul anului 2016 pentru programele finanțate în cadrul perioadei de programare 2007 – 2013 este de 3,29 miliarde Euro (din care 3,21 miliarde euro pentru Obiectivul 1 – POS Transport, POS Mediu, POSDRU, PODCA, POR, POSCCE, POAT). Conform unui memorandum aprobat în ședința săptămânală de Guvern, cele mai mari sume vor fi cerute spre decontare în cadrul POS Mediu și POR (peste 1 miliard de euro/program în 2016 și 2017).

Potrivit acestor estimări, la sfârșitul anului 2016, gradul de absorbție, calculat în funcție de cheltuielile solicitate/de solicitat de la CE, va fi de 80,3% (respectiv  80,16% pentru Obiectivul 1).

În ceea ce privește perioada de programare 2014 – 2020, valoarea contribuției UE din declarațiile de cheltuieli care vor înainta la CE până la sfârșitul anului 2016 este de aproximativ 136,85 milioane Euro. Vor fi transmise declarații de cheltuieli doar în cadrul POAT, POCA și POAD, programe în cadrul cărora au fost contractate cheltuieli. Până în prezent a mai fost demarată perioada de contractare pe un singur Program Operațional gestionat de MFE – Programul Operațional Competitivitate.

În memorandumul aprobat în ședința săptămânală de Guvern nu se fac referiri la situația absorbției în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Descarcă Memorandum

De asemenea, MDRAP în calitate de Autoritate cu rol de certificare pentru Programele România - Bulgaria, România - Ungaria și România - Serbia, va transmite anul acesta către CE declarații de cheltuieli în cadrul acestor programe în valoare de peste 2,75 milioane de euro.

Descarcă Memorandum - cooperare

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro   

Vizualizări: 307