Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDRAP realizează un parteneriat cu Asociaţia Municipiilor pentru absorbţia fondurilor europene

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a participat luni, 25 iulie 2016, la Reuniunea Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) – prima întâlnire a reprezentanților primarilor de municipii după alegerile locale din iunie 2016.

În prima parte a întâlnirii, dezbaterile s-au concentrat pe câteva teme importante pentru administrația locală: salarizarea personalului (OUG nr. 20/2016) și deficitul de personal în administrația locală, nevoia de modificare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și a Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, stadiul actual al Programului Operațional Regional 2014-2020 și măsurile necesare pentru eliberarea spațiilor de parcare în centrele urbane (ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar - Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Proiectul de HG pentru completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006).

Propunerea realizării unui parteneriat între MDRAP și Asociația Municipiilor din România pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Teritorială și utilizarea bazei de date oferite de Observatorul Teritorial pentru planificarea dezvoltării urbane a fost, de asemenea, primită cu mult interes de reprezentanții municipiilor.

“Asociația Municipiilor este cel mai bun partener al nostru în ce privește reforma administrației”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu această ocazie. “Astăzi am avut o discuție foarte lungă despre reforma statului, reforma finanțelor locale – în final, despre arhitectura administrației. Cred că am învățat și noi, am preluat o serie de proiecte de la primarii pe care i-am felicitat pentru noul mandat”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Am discutat în primul rând despre legea salarizării personalului din administrația locală - este o problemă pentru care am negociat săptămâna trecută cu sindicatul. Guvernul este de acord că există o disproporție foarte mare între nivelul de salarizare din administrația locală și din administrația centrală, de aceea am discutat despre noua lege a salarizării unitare, la care ministrul Muncii lucrează în acest moment și pe care o vom finaliza până la sfârșitul acestui an, ca să existe un raport just între administrația locală și administrația centrală, din peerspectiva salarizării. Noi milităm pentru principiul egalității în tratament financiar, dar va fi o dezbatere publică pe această temă și sperăm că vom reuși să găsim cele mai bune soluții, astfel încât să existe și pentru funcția publică din administrația locală un stimulent destul de important. Vom milita și pentru creșterea calității serviciilor publice pe care le furnizează administrația, pentru formarea continuă a funcției publice și pentru creșterea performanței administrației publice locale. În acest moment avem în administrația publică locală un deficit de personal de 20% care se mărește, din păcate, pentru că apar oferte de salarizare mult mai tentante și atunci administrația locală pierde. Sperăm că vom reuși în foarte scurt timp, în această toamnă sau chiar până în septembrie, lucrând împreună cu Asociația Municipiilor, cu sindicatele, să găsim soluții pentru aceste probleme”, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, care a cerut sprijinul primarilor și pentru adoptarea Strategiei privind dezvoltarea funcției publice și a Codului Administrativ, care vor fi prezentate în curând de către Guvern.

“Am discutat, de asemenea, despre alte legi care sunt necesare în acest moment, și am lansat invitația ca Asociația Municipiilor să participe la modificarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii – pentru că avem încă, în acest moment, nevoia de a face să dispară haosul în construcții. De aceea sprijinim autoritățile locale ca prin formele de autonomie și de autoreglementare să poată face ordine în această zonă. De asemenea, am vorbit despre Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul: avem câteva propuneri de modificare, așteptăm avizul și ideile pe care ni le vor da colegii noștri din această asociație și să sperăm că vom reuși să optimizăm și acest domeniu”, a menționat Vasile Dîncu.

Am lansat, de asemenea - și a fost bine primită - ideea unui parteneriat între MDRAP și Asociația Municipiilor din România pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României. Cred că aici venim în întâmpinarea a ceea ce ne-a cerut tot timpul AMR: să aducem mecanisme noi de dezvoltare planificată. De asemenea, am propus și sper să putem cât mai repede să adunăm date în Observatorul Teritorial, ca să fie mult mai ușor să realizăm într-un oraș, un PUG (Plan Urbanistic General), un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) sau alte forme de dezvoltare strategică.

Am discutat și despre stadiul în care se află proiectele și ghidurile pentru Programul Operațional Regional. Cu ajutorul secretarilor de stat, am avut o serie de întrevederi pentru a planifica lansarea și a ultimelor programe de finanțare europene care sunt determinate de condiționalități ex-ante: cele pentru educație și pentru sănătate. Într-un cuvânt, a fost o foarte bună ședință de lucru, în care am stabilit foarte multe referitor la problemele din administrație și la ceea ce trebuie să facă echipa guvernamentală pentru rezolvarea lor”, a concluzionat vicepremierul Vasile Dîncu.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 318