Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Directorul Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala Giurgiu, retinut de DNA pentru frauda cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Laurentiu Costel Ionescu, director al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Giurgiu, din mun. Giurgiu si presedinte al Comisiei Judetene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor si a dnei Prodan Adriana Roxana Elena, angajat al unei fundatii, pentru savarsirea de infractiuni care au au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Comunicatul oficial al DNA arata ca in perioada august-decembrie 2015, in cadrul derularii proiectului „Servicii Integrate de sprijin pentru victimele violentei in familie si persoanelor cu dizabilitati”, Ionescu Laurentiu-Costel si alte persoane au falsificat documentele din care reiesea ca un numar de 28 de persoane au participat la un curs de formare profesionala, ca un numar de 27 de persoane au participat la un alt curs de formare profesionala si ca au sustinut, in prezenta acestuia, examenele initiale si finale, teoretice si practice. Cursurile aveau ca obiect dobandirea de cunostinte ca lucratori in comert.

Cele doua cursuri nu s-au derulat in realitate conform actelor intocmite, iar la examinarea initiala si finala a cursantilor Ionescu nu s-a prezentat si nu a facut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor mentionate in actele pe care le-a completat si semnat.

Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene se ridica la suma totala de 109.495 lei, constand in toate sumele de bani achitate.

La solicitarea procurorilor anticoruptie care desfasurau cercetari in prezenta cauza, a unor date legate de cursurile de formare profesionala, Ionescu Laurentiu-Costel a comunicat in mod nereal ca nu cunostea partenerii proiectelor si nici furnizorul de formare autorizat care a organizat acest programe de formare pe raza judetului Giurgiu.

In cursul anului 2015, in contextul derularii altor doua proiecte finantate din fonduri nerambursabile europene, Prodan Adriana-Roxana-Elena, in calitate de angajat al unei fundatii, beneficiind si de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele intocmite pe numele unei persoane, fapte urmate de folosirea cu rea-credinta a inscrisurilor sub semnatura privata falsificate, in scopul obtinerii de fonduri europene. In realitate, inculpata impreuna cu persoana respectiva au beneficiat de suma de 54.223 lei, in conditiile in care aceasta din urma nu a prestat activitati in cadrul centrului social din mun. Giurgiu al fundatiei respective.

Sursa: DNA

Vizualizări: 246