Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Culturii a lansat programul Orase europene

Ministerul Culturii a lansat programul Orase europene, un proiect dedicat oraselor care au candidat in prima etapa a competitiei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 in Romania – Alba Iulia, Arad, Bacau, Braila, Brasov, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Targu Mures.

In acest context, reprezentantii municipalitatilor si ai asociatiilor care au gestionat proiectele de candidatura au fost invitati luni, 4 aprilie, la o discutie cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu si cu secretarul de stat Corina Suteu pentru a defini impreuna un program de sustinere cat mai clar si mai adaptat nevoilor de dezvoltare culturala ale fiecarui oras.

Programul orase europene se articuleaza in jurul a 4 directii propuse de Ministerul Culturii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeana care a facut parte din programul de candidatura, initierea unor programe de formare dedicate atat managerilor, cat si programatorilor culturali, elaborarea unei publicatii dedicate oraselor candidate pentru a contura profilul si identitatea lor, revitalizarea in fiecare oras a unui cinematograf de arta.

De asemenea, ministrul Vlad Alexandrescu a insistat pe importanta colaborarii cu zona teatrului independent.

Reprezentantii municipalitatilor si-au aratat interesul pentru propunerile facute si pentru un parteneriat pe termen lung cu Ministerul Culturii. In perioada urmatoare vor fi semnate protocoale de colaborare cu fiecare oras in acest sens.

„Incercam sa ducem mai departe acest proiect. Credem ca sunteti orase europene, ca sunteti altceva decat cei care nu au depus candidaturile. Vrem sa va sprijinim in tot ceea ce faceti, astfel incat acest parteneriat intre sectorul cultural, administratia locala si ONG sa poata continua in orasul dumneavoastra, astfel incat sa va ajutam sa creati o identitate culturala a orasului. Este foarte important ca Ministerul Culturii sa sprijine aceasta identitate. E vorba de patrimoniu, cultura vie, teatre, cinematografe. Va ajutam sa creati un brand al orasului si sa asiguram formarea unor specialisti in cultura. Vrem sa legitimam acest program Orase Europene, astfel incat sa ii dam un contur national. Prezenta celor 10 orase in acest program asigura un contur exemplar orasului”, a afirmat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 187