Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Mediului si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - primii beneficiari ai POCA!

Astazi, 17 martie, MDRAP a gazduit conferinta de semnare a primelor contracte de finantare derulate in cadrul POCA 2014-2020. Cele trei proiecte vor sprijini atat conditionalitati ex-ante pentru alte programe operationale, cum ar fi cele de infrastructura mare sau de protectia mediului, cat si pe acelea care vizeaza consolidarea administratiei publice.

POCA isi propune optimizarea capacitatii administrative prin proceduri si strategii operationale care sa conduca la o administratie mult mai moderna, mai eficienta.

In acest sens, viceprim-ministrul si ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Vasile Dincu, a afirmat in cadrul conferintei ca "suntem in mars cu diverse strategii intr-un adevarat santier de modernizare a administratiei publice".

Atentia programului este concentrata asupra standardizarii relatiei dintre cetatean si administratie si asupra oferirii unor servicii de calitate mai buna. O alta parte deloc de neglijat va fi dedicata formarii profesionale a personalului angajat in domenii precum achizitii publice, urbanism, planificare urbana si dezvoltare.

Primul proiect contractat astazi, cu un buget de circa 4,4 milioane lei, va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si are in vedere realizarea unor ghiduri metodologice pentru evaluarea impactului asupra mediului si evaluarea strategica in legatura cu sprijinirea functionalitatii legislatiei din acest domeniu. Totodata, se vor intreprinde activitati de instruire si formare pentru personalul care se ocupa de formularea studiilor de impact.

Cel de-al doilea proiect, al carui beneficiar este tot Ministerul Mediului si care are un buget de aproximativ 18,5 milioane lei, vizeaza dezvoltarea capacitatii administrative in domeniul biodiversitatii si are un obiectiv ambitios: infiintarea unei agentii nationale a ariilor protejate. 25% din suprafata Romaniei este cuprinsa in zone aflate sub protectie.

Denumit RO-RISK cel de-al treilea proiect contractat are ca beneficiar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, se va derula pe durata a 18 luni si are un buget de 31,8 milioane de lei. Proiectul presupune realizarea unei analize a riscurilor cu abordare multisectoriala, respectiv a 9 riscuri principale precum inundatii, seceta, cutremure, deplasari in masa (alunecari de teren, prabusiri), incendii de padure, accidente industriale, accidente de trasnport substante periculoase, accidente nucleare, epidemii. Analiza va cuprinde domenii de expertiza din mai multe sectoare si ministere.

Completare 18 martie 2016:

Tot in 17 martie 2016 a fost semnat contractul de finantare si pentru proiectul „Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si pentru sprijinirea dezvoltarii la nivel local”, elaborat de Directia Generala Administratie Publica a MDRAP, care urmareste sa dezvolte un set unitar de instrumente pentru consolidarea capacitatii administratiei publice de a furniza, in mod eficient si performant, servicii publice de calitate pentru cetateni si mediul de afaceri. Proiectul se va derula pe o perioadă de 36 de luni si are o valoare de 37,1 milioane lei (8,24 milioane euro).

Daniela Sima
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 197