Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Evaluare POR 2007 – 2013: Programul a dus la cresterea numarului de servicii oferite si, cel mai important, a calitatii lor

Programul Operational Regional 2007-2013 a avut un impact pozitiv asupra beneficiarilor de fonduri europene arata studiile de evaluare realizate in perioada martie 2014 – iulie 2015 de Autoritatea de Management POR, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Este vorba despre primele studii din Romania de evaluare a impactului fondurilor europene asupra dezvoltarii regionale realizate prin metoda contrafactuala.

Concluziile au fost prezentate joi, 3 martie, in cadrul unei conferinte pe aceasta tema, la care au participat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Corina Cretu, comisar european pentru politica regionala, fosti ministri ai dezvoltarii regionale si alti peste 200 de reprezentanti ai beneficiarilor si organizatiilor implicate in program.

Avem rezultate foarte interesante: evaluarile arata ca Programul Operational Regional 2007-2013 a dus la cresterea numarului de servicii oferite si, cel mai important, a calitatii lor. Proiectele finantate au dus si la cresterea locurilor de munca si a numarului de beneficiari. Practic, programul a adus beneficii in toate domeniile sale de interventie: sanatate, managementul situatiilor de urgenta, sprijinirea afacerilor, decontaminarea terenurilor poluate, dezvoltarea turismului”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dancu.

„Cred ca ar fi o mare greseala ca implementarea noii perioade sa inceapa cu intarziere, asa cum s-a intamplat in perioada 2007-2013. Romania nu are alta sansa decat sa inceapa cat mai curand posibil implementarea actualei perioade de programare 2014 -2020. Este vorba de 22,5 miliarde de euro. Romania are nevoie de proiecte noi, suficient de mature pentru a incepe absorbtia de fonduri pentru 2014-2020”, a subliniat comisarul european Corina Cretu.
In total, au fost analizate 11 domenii majore de interventie (DMI), avand la baza date disponibile pana in decembrie 2014 privind proiectele finantate in cadrul programului.

Pentru unele dintre aceste domenii, cum ar fi infrastructura educationala (DMI 3.4), impactul este dublat de un efect de propagare in intreaga comunitate, ceea ce inseamna ca nu doar cel care a atras fonduri beneficiaza de activitatile finantate. De modernizarea unor spatii (de exemplu, laboratoare moderne de limbi straine, stiinte si informatica, centre de arta sau facilitati pentru practicarea sporturilor) se bucura si elevi din localitate care nu sunt inscrisi in scoala beneficiara, prin participarea la consortii scolare, parteneriate intre scoli etc.

Un alt beneficiu relevant, desi nu a fost urmarit in mod explicit, este dezvoltarea resurselor umane in proiectele care vizau infrastructura serviciilor de sanatate (DMI 3.1), dotarea echipamentelor pentru interventii in situatii de urgenta (DMI 3.3) sau dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor cu importanta regionala si locala (DMI 4.1).

Pe de alta parte, prin anumite interventii s-au obtinut pana la data efectuarii studiilor de impact doar efecte partiale, cum ar fi reabilitarea siturilor industriale poluate (DMI 4.2), unde efectele economice ale decontaminarii terenurilor poluate inca nu sunt vizibile.

In cazul proiectelor care au vizat imbunatatirea infrastructurii serviciilor de sanatate (DMI 3.1), s-a constatat ca persoanele din zone indepartate sau defavorizate au avut un acces mai rapid in special in ambulatorii si spitale si au beneficiat de o varietate mai larga de servicii si de echipamente performante. In acest context, principala lectie invatata consta in necesitatea colaborarii stranse, pe tot parcursul implementarii proiectului, intre institutiile responsabile de domeniile vizate de interventie, pentru a putea ajusta interventiile in functie de conditiile implementarii si pentru a identifica cei mai relevanti indicatori utilizati in masurarea impactului.

Descarca concluziile studiilor de evaluare, pentru fiecare dintre cele 11 Domenii Majore de Interventii (DMI)

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 306