Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Achim Irimescu vizeaza simplificarea birocratiei pana la o limita care sa nu aduca atingere exigentelor CE pentru accesarea fondurilor de dezvoltare rurala

In cadrul unei intalniri pe care a avut-o la finalul saptamanii trecute cu ministrul agriculturii, Achim Irimesc, ambasadorului Austriei la Bucuresti, E.S. Gerhard Reiweger s-a aratat interesat de viitoarea strategie a Romaniei cu privire la cresterea absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, precum si de situatia agriculturii romanesti in ansamblu. Ministrul Irimescu a mentionat ca au inceput platile pentru Submasura 6.1 – “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, program care s-a bucurat de un larg interes printre beneficiari si care urmareste, in mod special, sporirea numarului de tineri ocupati in agricultura, concomitent cu eficientizarea exploatatiilor detinute de catre acestia sub aspectele vizand managementul, asocierea, modernizarea si competitivitatea in cadrul pietei.

Referitor la strategia privind cresterea absorbtiei fondurilor pe Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, ministrul Achim IRIMIESCU a identificat, in primul rand, cauzele care au condus la o rata de absorbtie de 88,34% in cadrul vechiului program. Printre cauze, demnitarul roman a amintit: lipsa cofinantarii afacerilor din agricultura care a condus la numeroase dezangajari si birocratia excesiva regasita in procedurile si cerintele solicitate pentru accesarea fondurilor. Solutiile pentru remedierea acestor situatii contraproductive constau, pe de o parte, in simplificarea birocratiei si a procedurilor pana la o limita care sa nu aduca atingere exigentelor Comisiei Europene privind corectitudinea accesarii fondurilor, iar, pe de alta parte, prin constituirea unui fond de creditare prin intermediul caruia Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa poata asigura partea de cofinantare a potentialilor beneficiari.

Dincolo de aspectele legate de absorbtia fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala, ministrul Achim Irimescu a facut referire si la principalele probleme ale agriculturii romanesti cum ar fi, anume faramitarea excesiva a terenurilor, lipsa consultantei agricole etc.

In acest context, ministrul Agriculturii a aratat ca Romania incurajeaza si sprijina, in cadrul tuturor sub-masurilor din PNDR 2014-2020, asocierea fermierilor in vederea comasarii suprafetelor si, implicit, a cresterii competitivitatii acestora, iar in ce priveste consultanta agricola, urmeaza a fi adoptat un pachet legislativ pentru infiintarea camerelor agricole. In aceasta privinta, Romania poate invata din experienta Austriei, intrucat sistemul camerelor agricole este foarte bine pus la punct si are un rol deosebit de important in facilitarea accesului fermierilor la consultanta.

Ambasadorul a punctat, de asemenea, faptul ca in Austria exista o stransa legatura intre camerele agricole si institutiile de invatamant, programa educationala fiind adaptata in domeniul agricol in functie de necesitatile comunicate de reprezentantii camerelor agricole. In acest sens, domnia sa a oferit sprijin in vederea organizarii invatamantului agricol romanesc

Sursa: MADR

Vizualizări: 124