Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

3 noi Programe Operationale Comune au fost adoptate de Comisia Europeana!

Programele Operationale Comune Romania-Republica Moldova, Romania-Ucraina si Bazinul Marii Negre 2014-2020, pentru care MDRAP are rolul de Autoritate de Management, au fost adoptate de Comisia Europeana in data de 18 decembrie 2015.

Programul Operational Comun Romania - Republica Moldova

Programul are un buget total de 89,8 milioane de EURO (din care 81 mil. EUR provin de la UE prin Instrumentul European de Vecinatate ENI, iar 8,1 mil. EUR reprezinta cofinantarea asigurata de statele participante in program) si se adreseaza cooperarii transfrontaliere intre judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si intregul teritoriu al Republicii Moldova.

Obiectivul general al Programului este de a spori dezvoltarea economica si de a imbunatati calitatea vietii oamenilor din aria programului, prin investitii comune in educatie, dezvoltare economica, cultura, infrastructura si sanatate, asigurand in acelasi timp siguranta si securitatea cetatenilor din cele doua tari.

Programul Operational Comun Romania-Ucraina ENI 2014-2020

Programul are un buget total de 66 milioane de EURO (din care 60 mil. EUR provin de la UE prin Instrumentul European de Vecinatate ENI, iar 6 mil. EUR reprezinta cofinantarea asigurata de statele participante in program) si se adreseaza cooperarii transfrontaliere intre judetele Suceava, Tulcea, Botosani, Satu Mare, Maramures din Romania si oblasturile Odessa, Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernauti din Ucraina.

Obiectivul general al Programului este de a spori dezvoltarea economica si de a imbunatati calitatea vietii oamenilor din aria programului, prin investitii comune in educatie, dezvoltare economica, cultura, infrastructura si sanatate, asigurand in acelasi timp siguranta si securitatea cetatenilor din cele doua tari.

Programul Operational Comun Bazinul Marii Negre 2014-2020

Programul are ca obiectiv principal imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor din regiunile din Bazinul Marii Negre prin crestere sustenabila si protectia in comun a mediului si un buget total de 53,9 milioane EURO, din care 49 mil. EUR provin de la UE prin Instrumentul European de Vecinatate ENI, iar 4,9 mil. EUR reprezinta cofinantarea asigurata de statele participante in program.

Programul se adreseaza cooperarii intre statele din Bazinul Marii Negre sau din vecinatatea acestuia, incluzand urmatoarele regiuni principale:

  • Romania: Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea).
  • Bulgaria: Severoiztochen, Yugoiztochen
  • Grecia: Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki
  • Turcia: TR10 (İstanbul), TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli), TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova), TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın), TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop), TR83 (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) si TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüshane)
  • Rusia: Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Republica Adygea
  • Ucraina : Odessa, Mykolaiv, Kherson, Zaporosh’ye si Donetsk Oblasts, Republica Crimeea, Sevastopol
  • Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan : intreg teritoriul

In cadrul Programului se vor finanta activitati care au ca scop promovarea afacerilor si a antreprenoriatului in cadrul Bazinului Marii Negre sau promovarea unei politici de mediu coordonate si reducerea prin actiuni comune a deseurilor maritime in Bazinul Marii Negre. Pe durata programului se preconizeaza lansarea a doua apeluri pentru propuneri de proiecte.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 186