Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica regionala, obiectivul investitii: Toate programele aferente statelor membre UE pentru perioada 2014-2020 au fost adoptate

Comisia a adoptat noul program de politica regionala pentru regiunea Campania din Italia in valoare de peste 4 miliarde de euro, din care mai mult de 3 miliarde provin din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR). La fel ca in cazul tuturor programelor adoptate pentru perioada 2014-2020, investitiile din cadrul programului pentru regiunea Campania se concentreaza strategic pe patru domenii principale stimulatoare de crestere: cercetare si inovare, tehnologii digitale, sprijin pentru intreprinderile mici si pentru economia cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Dat fiind ca programul „Campania” a fost ultimul program din cadrul obiectivului „Investitii pentru ocuparea fortei de munca si crestere economica” al FEDR care mai trebuia adoptat pentru perioada 2014-2020, adoptarea de saptamana trecuta marcheaza oficial inceputul fazei de implementare a noii perioade de programare.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Sunt incantata ca toate programele operationale ale FEDR pentru 2014-2020 au fost adoptate; dispunem acum de pachete de investitii solide, axate pe performanta, pentru a ajuta regiunile si orasele sa realizeze obiectivele UE in materie de crestere economica si creare de locuri de munca. Acum depinde de aceste regiuni si orase sa implementeze programele la timp, sa selecteze proiecte de calitate si sa asigure o utilizare eficienta si strategica a fondurilor disponibile.”

Rezultatele preconizate ale programelor pentru perioada 2014-2020 si contributia acestora la obiectivele UE in materie de crestere economica si locuri de munca, la Planul de investitii si la prioritatile Comisiei pe parcursul celor 10 ani vor fi facute publice si explicate pe larg in Comunicarea privind „Investitiile in locuri de munca si crestere economica - optimizarea contributiei fondurilor structurale si de investitii europene”, care va fi lansata pe 14 decembrie. Comunicarea contine si rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la acordurile si programele de parteneriat si la cele mai importante provocari cu care se confrunta fiecare tara.

Avand in vedere ca o implementare eficienta este esentiala pentru a obtine rezultatele preconizate ale programelor, este necesar sa fie integrate invatamintele desprinse din perioada anterioara: acesta este unul dintre obiectivele Grupului operativ pentru o mai buna punere in aplicare care, la un an de la lansare, a demonstrat succesul metodologiei utilizate. In stransa colaborare cu autoritatile nationale si prin incurajarea schimbului de bune practici, Grupul operativ a ajutat statele membre vizate sa isi foloseasca in mod optim partile alocate din fondurile UE pentru perioada 2007-2013, contribuind astfel si la facilitarea implementarii in perioada 2014-2020.

Context

Politica de coeziune reformata pentru 2014-2020 este o parte integranta a politicii de investitii a UE. Noul regulament stabileste obligatia de a produce rezultate clare si care pot fi masurate. Statele membre si regiunile au trebuit sa introduca in programe obiectivele pe care intentioneaza sa le atinga, iar pe durata fazei de implementare va avea loc o monitorizare regulata a progresului realizat in atingerea respectivelor obiective.

Cu un buget pentru 2014-2020 de aproape 200 de miliarde de euro, Fondul european de dezvoltare regionala urmareste sa consolideze coeziunea economica si sociala in UE, contribuind in acelasi timp activ la prioritatile Comisiei; toate programele din cadrul obiectivului „Investitii pentru ocuparea fortei de munca si crestere economica” al FEDR sunt acum adoptate, iar ultimele programe din cadrul obiectivului Cooperare teritoriala europeana („interreg”) au avansat foarte mult si se preconizeaza ca vor fi adoptate pana la sfarsitul anului.

Grupul operativ pentru o mai buna punere in aplicare face parte dintr-o initiativa mai larga menita sa imbunatateasca modul in care statele membre si regiunile investesc si gestioneaza fondurile din cadrul Politicii de coeziune, initiativa creata de Comisarul Corina Cretu.

Aceasta initiativa se concentreaza, de asemenea, pe acordarea de sprijin in dezvoltarea capacitatii administrative in statele membre si in regiuni, pe reducerea disparitatilor regionale, pe ajutarea regiunilor cu crestere mai inceata sa se redreseze si, in cele din urma, pe evaluarea integrarii masurilor de simplificare si identificarea unor alte posibilitati de simplificare a regulilor.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 296