Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania end-down

„Mi-am dat demisia dintr-o multinationala ca sa demarez acest business”, isi incepe povestea Elena, tanara antreprenoare selectata in cadrul schemei de minimis pompos denumite „Romania Start-up” si finantate prin POSDRU. La 21 de ani, Elena este personaj principal in filmul „Cum sa renunti la visul tau in doar 4 luni” si la fel ca multi alti tineri traieste drama antreprenorului roman, descurajat de sistem si silit sa lupte cu o incalceala birocratica care l-ar umple de rusine pe Max Weber. „Am un gust amar dupa 4 luni in care nu am primit niciun ban. Cei care se ocupa de platile pe proiectele cu fonduri euopene nu inteleg ce riscuri ne-am asumat”. Business-ul ei are doar 3 angajati si nu a reusit sa isi plateasca contributiile la stat pe ultima luna. „Ni s-a spus ca planurile noastre de afaceri vor fi finantate cu celeritate, dar pana acum n-am vazut niciun leu”.

Cu exact 1 an in urma, linia de finantare din fonduri europene denumita incurajator „Romania Start-up” zambea provocator tinerilor cu spirit antreprenorial din Romania. Pe scurt, „Romania Start-up” - asa cum fusese prezentata de mai-marii vremii - insemna 25.000 euro acordati in special tinerilor cu varste cuprinse intre 18-25 de ani in vederea initierii unei afaceri. Adica incurajarea tinerilor cu idei. O initiativa admirabila, dar sugrumata de lipsa de profesionalism si coerenta a propriei aplicari. Ministrul Teodorovici, responsabil la acea vreme cu administrarea fondurilor europene, anunta electoral la Alba Iulia la inceputul lunii octombrie 2014: „Lansam in aceasta luna octombrie o schema foarte interesanta pentru zona privata: start up-uri. Avem un slogan nou, un brand nou, un concept nou: «Romania start-up». Nu «Romania start-up» in sensul de Romania porneste, Romania demareaza lucrurile pe aceasta zona”. Iata ca Romania nu porneste ci, din pacate, se opreste si inchide brutal usa in nasul celor tineri. O realitate cruda si in esenta foarte trista.

Programul national Romania Start-up arata excelent pe hartie, dar se dovedeste din nou o initiativa admirabila care zace muribund in asteptarea rambursarilor sau a onorarii cererilor de plata depuse pe la OIR-uri sau ajunse spre plata la AM. Responsabilii de implementarea programului nu inteleg nevoile de functionare ale unui business. Mecanismul este sufocat de procedurile construite pe realitatile inchipuite de creatorii si implementatorii programului care nu sunt antreprenori. „Cei care aproba platile nu stiu ce inseamna sa infiintezi si sa administrezi un business plecand de la nevoia unui client, cum faci sa ai vanzari, cat timp trece de la prima vanzare la break-even, cat dureaza sa ti se dea un aviz de functionare timp in care tu platesti chiria cu toate ca nu ai activitate pentru ca nu ai primit inca finantarea sa cumperi utilajele care genereaza activitatea etc.”, ne marturiseste un alt tanar antreprenor selectat care se gandeste sa renunte la finantare.

Andreea, studenta la arhitectura in Bucuresti, are o afacere in domeniul industriilor creative si constata amar ca a castigat doar pe hartie cei 25.000 euro. „Pana acum am cheltuit proprii mei bani, peste 2.000 euro”.

Exista si „norocosi” carora le-au intrat ceva bani in cont. Asta nu inseamna ca obtinerea lor a fost supla, fara necazuri. „Am primit banii pentru toate cele trei transe de plata, dar am innebunit facand cereri si ducand documente, over and over again. Tot timpul pe care ar fi trebuit sa il aloc vanzarilor a fost luat de facutul hartiilor. Banii se intorc la stat sub forma de taxe, TVA, impozit... asa ca eu nu cred ca m-as baga intr-un astfel de proiect din nou...”, marturiseste coplesit de implementare un alt beneficiar al programului Romania Start-up.

POSDRU 2007-2013 finanteaza in prezent 2 scheme de minimis, Romania Start-up (DMI 3.1) si Dezvoltarea economiei sociale (DMI 6.1.). Ambele ar trebui sa ii incurajeze pe cei care isi asuma riscuri la startul drumului antreprenorial. Ambele ar trebui sa ii ajute pe acestia sa se dedice afacerilor si nu sa se epuizeze in raportari, iar apoi sa se consume in asteptarea platilor. Se spune ca la inceputul oricarei afaceri primesti bani de la unul dintre cei 3 F (Family, Friends and other Fools). Traim intr-o tara in care administratia „doar nu-i proasta sa finanteze niste tineri aflati la inceput de drum”.

Linia de finantare „Romania Start-up” a avut o alocare financiara orientativa de 100 de milioane de euro si a finantat peste 40 de proiecte, fiecare dintre acestea avand peste 40 de antreprenori la start de drum.

Linia de finantare dedicata dezvoltarii economiei sociale (DMI 6.1, prin cele doua call-uri de proiecte lansate anul trecut – CPP 168 si 173) a finantat peste 170 de proiecte.

La o prima numaratoare, cel putin 3000 de romani pierduti in imbratisarea administratiei romanesti. Cele 2 scheme sunt finantate cu ultimele zbateri de un POSDRU 2007-2013 aflat pe final. Pe 31 decembrie 2015 se incheie oficial POSDRU 2007-2013. Mai sunt doar 2 luni in care tinerii nostri merita un pic mai multa atentie si consideratie din partea celor care i-au invitat sa isi gaseasca un rost in Romania. Altfel, consemnam o noua amagire marca romaneasca.

Daca faci parte dintr-un astfel de proiect, esti beneficiar al schemei Romania Start-up sau astepti platile avand o structura de economie sociala in administrare PARTICIPA LA SONDAJ si spune-ne cu ce dificultati te confrunti pe final de implementare.

Amarul si tristetea implementarilor nu iarta pe nimeni. Cititi blogul colegei mele Cristina, douazecisiceva de ani, o postare inecata in tristetea realitatii, dar gravata de revolta celui care intelege ca se afla intr-o lupta cu un mecanism administrativ pe alocuri obtuz si rauvoitor.

Dragos Jaliu,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 179