Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reforma strategiei de la Lisabona isi arata roadele

in 2006, Uniunea Europeana a obtinut cele mai bune rezultate economice inregistrate incepand cu anul 2000.

Reforma strategiei de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca isi arata roadele: potrivit raportului din 2007 privind competitivitatea, in anul 2006, produsul intern brut al Uniunii a crescut cu 3%, productivitatea cu 1,5%, iar ocuparea fortei de munca a inregistrat o crestere de 1,6%. Productivitatea este principalul atu al europenilor fata de principalii lor concurenti. „intreprinderile europene au reusit sa-si mentina pozitia pe pietele internationale, spre deosebire de intreprinderile concurente americane si japoneze”, a declarat Günter Verheugen, comisar pentru intreprinderi si industrie.

intreprinderile care mizeaza pe tehnologiile informatiei si comunicarii (TIC) sunt cele care creeaza cea mai mare valoare adaugata.

Strategia de la Lisabona, revizuita in anul 2005, se sprijina pe trei piloni: macroeconomic, microeconomic si liniile directoare pentru ocuparea fortei de munca. Raportul privind competitivitatea analizeaza pilonul microeconomic evaluand principalele parghii ale productivitatii: progresul tehnic, utilizarea TIC, promovarea spiritului antreprenorial, simplificarea legislatiei, concurenta si consolidarea pietei interne.

Raportul arata ca este nevoie de mai multe investitii in domeniul cercetarii, precum si de exploatarea perspectivelor deschise de schimbarile climatice si de imbatranirea populatiei.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 111