Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eugen Teodorovici: Investitiile BERD au fost si raman extrem de importante pentru dezvoltarea Romaniei

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, efectueaza o vizita de lucru la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), la Londra, impreuna cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

Delegatia romana a avut intalniri cu presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti si primul vicepresedinte, Phil Bennett. Discutiile au vizat prezentarea potentialelor proiecte pe care BERD le poate finanta in Romania, in special in sectorul transporturilor si energiei.

Presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti a mentionat: „Cu o piata proprie de 20 milioane consumatori si un numar in crestere de companii romanesti ce au succes pe pietele internationale, Romania are un mare potential. BERD este hotarata sa sprijine dezvoltarea economica a tarii, cu accent pe stimularea sectorul privat. Avem experiente foarte bune si un portofoliu solid in Romania, pe care intentionam sa-l dezvoltam.”

„Investitiile BERD au fost si raman extrem de importante pentru dezvoltarea Romaniei. Faptul ca in data de 30 septembrie a.c. este programata adoptarea Strategiei de tara pentru Romania in Consiliul de Administratie BERD este o veste foarte buna, care va facilita noi investitii BERD in tara noastra. Aceasta vizita de lucru, care are loc chiar inaintea aprobarii Strategiei de tara, reprezinta si o asigurare clara data de autoritatile romane institutiei financiare in privinta unei colaborari mult mai intense pentru finantarea proiectelor prioritare ale Romaniei”, a adaugat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Pentru elaborarea Strategiei de tara pentru Romania, au fost consultate autoritatile romane, procesul fiind coordonat de Ministerul Finantelor Publice. La nivelul autoritatilor romane a existat consens privind principalele directii de actiune din Strategie:

  • Largirea accesului la finantare prin stimularea creditarii si dezvoltarea pietei de capital;
  • Construirea infrastructurii comerciale in vederea reducerii disparitatilor regionale si cresterii incluziunii;
  • Stimularea competitivitatii sectorului privat prin investitii tinta.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali in Romania, cu investitii in valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, in peste 370 proiecte. Prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde de euro din partea altor investitori.

Sursa: MFP

Vizualizări: 77