Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Secretar de stat MADR: Cel mai probabil vom veni in sprijinul fermierilor afectati de seceta printr-o schema de ajutor de stat

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Dumitru Botanoiu, a participat la o intalnire de lucru cu reprezentanti ai institutiilor deconcentrate si fermieri din judetul Neamt. Cu acest prilej, secretarul de stat le-a oferit producatorilor agricoli informatii referitoare la posibilitatea acordarii de despagubiri pentru culturile afectate de seceta.

„La nivel ministerului, monitorizam cu foarte multa atentie situatia din teren. Pentru a putea veni in sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin directiile agricole judetene, a solicitat de la primarii date referitoare la situatia culturilor si suprafetele afectate de seceta. Dupa centralizarea si analiza acestora, directiile agricole vor transmite raportul catre minister. Ulterior, vom gasi cea mai buna solutie pentru a veni in sprijinul fermierilor afectati de seceta, cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat, le-a precizat secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu, fermierilor care au participat la intalnire.

Totodata, oficialul MADR le-a prezentat producatorilor agricoli oportunitatile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, in vederea refacerii infrastructurii secundare de irigatii.

„Prin Sub-masura 4.3 - Sprijin pentru investitii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier - Componenta irigatii, din noul PNDR, se pot accesa numai anul acesta 218 milioane de euro pentru proiecte care vizeaza refacerea infrastructurii secundare de irigatii. Pentru intreaga perioada de programare, bugetul alocat pentru asemenea investitii se ridica la peste 435,2 milioane de euro”, a subliniat Daniel Dumitru Botanoiu.

Printre subiectele ridicate de fermierii prezenti la discutii s-au numarat si efectele eliminarii cotelor de lapte la nivel european, amenajamentele pastorale, posibilitatile de stimulare a investitiilor in sectorul zootehnic si in zona montana, precum si efectele aplicarii Legii 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

„Aceasta lege a fost gandita pentru protejarea producatorul adevarat, adica agricultorul care detine teren sau animale si face productie. Principalul efect al legii este scoaterea intermediarilor din relatia producator-consumator final, astfel incat micul producator sa isi poata valorifica marfa, cu profit”, le-a explicat secretarul de stat agricultorilor nemteni.

Sursa: MADR

Vizualizări: 147