Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PO Infrastructura Mare a fost finalizat si transmis oficial catre Comisia Europeana spre aprobare!

In data de 17 iunie 2015 a avut loc reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Transport 2007-2013, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene, a autoritatilor romane implicate in gestionarea fondurilor europene si a membrilor Comitetului de Monitorizare POS T. In cadrul intalnirii au fost prezentate principalele aspecte menite sa creasca gradul de absorbtie a fondurilor europene in domeniu:

  • Fazarea proiectelor cu risc de nefinalizare pana la data de 31 decembrie 2015, in vederea asigurarii finantarii din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 a proiectelor incepute in cadrul POS T 2007-2013;
  •  
  • Abordarea retrospectiva a cheltuielilor, respectiv introducerea in POST pentru rambursarea cheltuielilor efectuate din alte surse de finantare (buget de stat, imprumuturi, etc.);

Totodata, un subiect important de discutie l-a reprezentat accelerarea ritmului de absorbtie prin intensificarea procesului de monitorizare a proiectelor, realizata prin vizite pe santier si reducerea termenelor de verificare a cererilor de rambursare. Astfel, in cadrul reuniunii s-a convenit asupra organizarii saptamanale de intalniri cu toti beneficiarii POST, cu antreprenorii si consultantii, pentru identificarea contractelor cu probleme, cu prioritate asupra acelora care au impact semnificativ asupra ratei de absorbtie.

Rata curenta a absorbtiei pe POST este de aproximativ 59% si depunem in continuare eforturi sustinute in vederea indentificarii unor cai eficiente pentru marirea ratei de absorbtie pe actualul cadru financiar.

In ce priveste perioada 2014-2020, in aceasta saptamana au fost finalizate negocierile si s-a transmis oficial spre aprobare, la Comisia Europeana, Programul Operational Infrastructura Mare. Incepand cu luna iulie, Romania va avea la dispozitie 9.41 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu si energie. Tot in cadrul acestei luni va fi transmisa catre Comisie si lista proiectelor aferente perioadei 2007 – 2013 care urmeaza sa fie fazate.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 160