Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pe 1 iulie 2015 se deschid noi linii de finantare pe PNDR 2014 – 2020

La inceputul acestei saptamani a avut loc Conferinta Nationala „Dezvoltarea Satului Romanesc Continua”, eveniment in cadrul caruia s-a lansat in mod oficial Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, cu toate ca o parte dintre apelurile pe proiecte au fost deschise prin asumarea raspunerii in luna martie.

Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Daniel Constantin, a subliniat necesitatea introducerii unor „masuri colaterale care sa ajute fermierii in ceea ce inseamna procesul de obtinere a creditelor, respectiv de demonstrare a capacitatii de cofinantare”.

Principalele obstacole in atingerea gradului de absorbtie de 100% in PNDR 2007-2013 au fost reprezentate de dezangajarile care au avut loc in ultimul timp si de dificultati generate de lipsa de cofinantare pe care o au beneficiarii privati.

Totodata, ministrul a declarat ca de la 1 iulie pot fi depuse proiecte prin noul PNDR 2014-2020, pe urmatoarele submasuri:

  • sM 4.1. - Subprogramul pomicol, care dispune pana la finalul anului de o alocare de peste 75 de milioane de euro;
  • sM 4.2. - Sprijin pentru investitii in procesarea / marketingul produselor agricole (143 de milioane de euro), cu o alocare diferentiata pentru zona montana;
  • sM 4.3. - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, prin care pot fi accesate 435 de milioane de euro, inclusiv pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii.
  • sM 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale (44 milioane de euro)
  • sM 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (peste 72 de milioane de euro),
  • sM 6.4 - Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (57 de milioane de euro).

Directorul general al AM PNDR, Mihai Herciu a detaliat masurile de interventie pentru noul program, in timp ce secretarul de stat George Turtoi a trecut in revista o parte dintre elementele de simplificare ale PNDR 2014-2020, printre acestea numarandu-se eliminarea procedurilor de achizitie publica pentru beneficiarii privati si extinderea bazei de date cu preturi de referinta pentru zona de servicii. Actiunile pentru viitor vizeaza elaborarea modelelor standard de achiziții si introducerea pachetelor de accesare pentru anumite categorii de beneficiari.

Teodora Fulga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 204