Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Impactul Regio 2007-2013 asupra beneficiarilor de finantare

Conform unui comunicat al MDRAP, studiile de evaluare a Programului Operational Regional arata ca Regio 2007-2013 are un impact pozitiv pentru beneficiarii care au apelat la finantare, dublat de un efect de propagare in intreaga comunitate, pentru cele 5 domenii majore de interventie care au facut obiectul unor analize de tip contrafactual.

Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 – se apropie de final; ultimele proiecte aflate in implementare trebuie incheiate pana cel tarziu 31 decembrie 2015. In aceasta etapa a programului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) urmareste, prin Autoritatea de Management a programului (AMPOR), sa masoare impactul programului asupra dezvoltarii regionale in Romania.

Impactul programului Regio 2007-2013 a fost masurat, intr-o prima etapa, pentru 5 dintre cele 13 domenii majore de interventie (DMI) ale programului. In acest scop, AMPOR a contractat realizarea unor studii de evaluare a efectelor programului in care a fost folosita, pentru prima data in Romania, metoda contrafactuala.

Astfel, Regio a contribuit intr-o masura semnificativa la cresterea calitatii vietii in orasele care au beneficiat de fonduri prin acest program, iar centrele urbane au devenit mai atractive pentru persoanele active si pentru mediul de afaceri. Infrastructurile de servicii sociale finantate prin Regio au fost de mai buna calitate, au avut utilizatori mai multi si mai multumiti decat cele care nu au atras o astfel de finantare. Atragerea de fonduri Regio a dus la imbunatatirea infrastructurii si dotarii unitatilor din invatamant beneficiare, contribuind astfel la cresterea ratei de participare scolara. Pentru microintreprinderi, impactul Regio se traduce in locuri de munca nou create, performante mai bune si de durata si cresterea capacitatii antreprenoriale (capacitate crescuta de organizare, de exploatare a oportunitatilor de piata, de diversificare si reorientare a activitatii). In domeniul turism, fondurile Regio 2007-2013 au contribuit la cresterea spatiilor de cazare, a numarului de turisti, a gradului de ocupare si a cifrei de afaceri – in unitatile beneficiare fata de unitatile care nu au implementat proiecte Regio.

Pentru a consulta comunicatul AM POR, click aici

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 166