Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Astazi s-au lansat POC, POCA si POAT 2014-2020!

„Imi doresc ca Romania sa aiba un grad de absorbtie de 100% in 2020– a declarat dl. premier Victor Ponta astazi la finalul discursului sustinut la Palatul Victoria cu prilejul lansarii oficiale a Programelor Operationale pentru Competitivitate, Capacitate Administrativa si Asistenta Tehnica 2014-2020.

Pana atunci, mai avem de parcurs un drum lung. Din cele 7 Programe Operationale ale Romaniei finantate sub umbrela Politicii de Coeziune, tinta „Investitii pentru dezvoltare si locuri de munca”, cinci au fost aprobate de catre Comisia Europeana la finalul anului 2014/inceputul anului 2015: Programul Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Capacitate Administrativa.

Pe masa Comisiei au mai ramas inca doua programe pentru a fi aprobate: Programul Operational Infrastructura Mare, care, conform premierului, „se discuta in acest moment de catre autoritatile romane cu reprezentantii Comisiei; programul avea nevoie de aprobarea masterplanului de transport, lucru care s-a facut in urma unor dezbateri extrem de importante si de transparente”, si Programul Operational Regional, de asemenea aflat in dezbatere.

Conform doamnei comisar pentru Politica Regionala, Corina Cretu, prezenta la eveniment, „cele 2 programe operationale ramase – POIM si POR – vor fi aprobate dupa revizuirea cadrului financiar multianual”.

De la aprobarea Programelor, la primele lansari de apeluri de proiecte

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, intr-un interviu recent, ca intreaga suma disponibila pentru o linie de finantare, pe noile Programe Operationale, va fi lansata de la inceput, permitand depunerea continua pana la epuizarea bugetului.

„Pe POCA estimam ca vom lansa primele apeluri de proiecte in aprilie 2015” a subliniat Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, in cadrul evenimentului de astazi.

Ministrul Fondurilor Europene a aratat ca „cele mai multe dintre call-urile de proiecte se vor lansa in martie-aprilie, intr-un sistem complet nou. Sper ca in luna mai, cel putin pentru POCU, sa avem un sistem complet nou electronic, cu semnatura digitala. Veti avea parte de foarte multe surprize placute, foarte multe simplificari, in tot ceea ce inseamna pe de o parte, birocratia excesiva care in anii trecuti se facea simtita foarte puternic, pana la elemente legate de cofinantare, scrisoare de garantie bancara – care nu se vor mai solicita. Vor fi foarte multe elemente pozitive si sunt convins ca Romania va putea sa dea Europei chiar modele de buna practica in tot ceea ce inseamna fonduri europene. (…) Estimez pana la finalul acestui an sa ajungem la o rata de absorbtie de 5%”.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 406