Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene de aproape jumatate de milion de euro, alocate pentru reabilitarea unui liceu din Odorheiu Secuiesc

Ieri, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost semnat un nou contract de finantare nerambursabila, prin care Grupul Scolar ”Kos Karoly” din Odorheiu Secuiesc are la dispozitie 488.000 euro fonduri nerambursabile pentru reabilitarea unitatii de invatamant. Contractul de finantare nerambursabila a fost semnat ieri de catre primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, domnul Bunta Levente si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Acest proiect se finanteaza din bugetul regional gestionat de ADR Centru, alocat pe domeniul reabilitarii infrastructurii educationale a Programului Operational Regional, domeniu care a fost relansat in 2014.

Acesta este cel de-al 36-lea contract de finantare semnat, incepand din luna septembrie 2014 pana in prezent, dupa relansarea acestui domeniu de finantare. Pe parcursul urmatoarelor 11 luni proiectul prevede o serie de lucrari de reabilitare, necesare pentru a imbunatati calitatea procesului educational pentru cei peste 500 de elevi ce studiaza in cadrul Grupului Scolar ”Kos Karoly”. Bugetul total al contractului semnat azi este de 7,12 milioane lei, din care 2,16 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile alocate pentru realizarea proiectului, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Primaria municipiului Odorheiu Secuiesc. Din fondurile alocate se vor finaliza lucrarile de reabilitare a cladirii scolii, respectiv lucrarile de izolatie si finisaj exterior. De asemenea, se vor efectua lucrari de transformare si amenajare a cladirii de ateliere, fiind astfel amenajate si cabinetele de specialitate, laboratorul de informatica si bucataria de practica. In curtea liceului se vor efectua lucrari la terenul de sport, nu numai pentru imbunatatirea aspectului estetic al zonei scolii, dar si pentru ca elevii din internat si copiii din zona liceului sa efectueze activitati sportive si de recreere pe acest teren.

”Este cea de-a doua unitate de invatamant din Odorheiu Secuiesc, care se reabiliteaza din fonduri Regio, prin acest al doilea apel de proiecte, ce vizeaza reabilitarea infrastructurii educationale. Prin primul contract, semnat in octombrie anul trecut, tot alaturi de domnul primar Bunta Levente, am alocat aproape 2 milioane de lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea cladirii principale a Scolii Generale ”Bethlen Gabor”. Ambele proiecte se vor finaliza in acest an, de conditiile bune de studiu beneficiind in acest caz aproape 1000 de elevi si peste 50 de cadre didactice”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Celor 35 de proiecte semnate pe acest al doilea apel, cu o valoare totala de peste 100 milioane lei, le-au fost alocate 68 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea unitatilor de invatamant, de care vor beneficia peste 3500 de elevi si cadre didactice.

Descarca lista proiectelor de reabilitare a scolilor din Regiunea Centru

Dupa semnarea contractului de finantare, domnul primar Levente Bunta si echipa de specialisti in domeniul proiectelor europene de la Primaria Odorheiu a discutat cu conducerea ADR Centru si expertii Agentiei despre pregatirea proiectelor finantabile in viitoarea perioada de finantare. In acest context, primarul din Odorheiu a prezentat oportunitatile de dezvoltare ale acestei zone din judetul Harghita, subliniind ca in acest municipiu se inregistreaza unul dintre cei mai mici indici ai somajului la nivel regional, iar municipalitatea a investit pana acum sume importante in domeniul mediului si al tratarii apelor uzate. Pornind de la actuala stare de fapt, a fost discutata pregatirea unui Plan Integrat de Dezvoltare Urbana, document strategic pe baza caruia se vor putea realiza finantari in anii care vor urma. Prioritatile primarului din Odorheiu Secuiesc sunt investitiile in infrastructura urbana, in infrastructura sociala, dar si in domeniul dezvoltarii turismului.

Alte puncte dezbatute au vizat intocmirea planurilor de mobilitate pentru intreaga zona al carei centru este orasul Odorheiu Secuiesc, dar si investitiile in reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, tinand cont de situatia de fapt din acest moment din Odorheiu, unde este unul dintre cele mai performante sisteme centralizate de incalzire din tara si unde ar putea fi derulate investitii care sa creasca ponderea energiei realizate din surse regenerabile.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 151