Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul cere transparenta sporita in acordarea ajutoarelor Europene destinate agriculturii

Cetatenii doresc sa cunoasca modul in care sunt utilizate contributiile lor la Uniunea Europeana. Deputatii Europeni au adoptat, joi, la Bruxelles, un raport ce sprijina si consolideaza propunerea Comisiei Europene privind imbunatatirea transparentei si executiei bugetare a Politicii Agricole Comune (PAC).

In 2006, Uniunea Europeana a decis sa faca publica identitatea celor care primesc ajutoare in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). in martie 2007, Comisia a propus modificarea regulamentului referitor la finantarea PAC, pentru a aplica initiativa de transparenta in toata Uniunea. Propunerea vizeaza reguli mai stricte pentru aplicarea de sanctiuni in caz de deficiente in sistemul de control al Statelor Membre.

Raportul lui Jorgo Chatzimarkakis (ALDE, DE), adoptat joi fara amendamente, precizeaza ca Parlamentul a asteptat cu mare interes acest pachet de masuri. Deputatii au propus, insa, cateva modificari, in vederea asigurarii unei transparentei sporite in sistemul de acordare de ajutoare, in acelasi timp cu respectarea protectiei datelor personale.

Masuri pentru imbunatatirea transparentei

Parlamentul doreste ca listele nationale cu beneficiarii ajutoarelor directe de la Uniunea Europeana sa fie publicate pe internet si sa fie stabilite legaturi intre paginile web ale Comisiei Europene si ale agentiilor de plati din Statele Membre. in prezent, 13 State Membre au pus la dispozitie informatii on-line ce pot fi accesate prin intermediul site-ului Europa. Pentru fermele gestionate de companii, Parlamentul cere publicarea numelor directorilor si ale investitorilor.

Deputatii solicita, totodata, ca datele privind platile efectuate in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Rurala sa fie utilizate astfel incat sa se permita identificarea beneficiarilor de fonduri. Statele Membre vor fi libere sa publice informatii si mai detaliate referitoare la fonduri, in linie cu prioritatile si legislatiile lor nationale; ele vor fi "incurajate" sa publice detalii privind plati aditionale provenite din fonduri nationale.

Deoarece transparenta constituie un factor-cheie in orice masura de imbunatatire a controlului bugetar, deputatii considera ca trebuie clarificate procedurile de urmat in caz de nerespectare a principiilor de publicare. Ei estimeaza ca in situatia unor "deficiente grave", platile catre agentiile in cauza se reduc forfetar cu 2% pentru fiecare an in care erorile grave nu sunt eliminate.

Protectia datelor personale

Deputatii subliniaza necesitatea inserarii in regulamentul Consiliului a unor previziuni privind protectia datelor personale. De exemplu, cei ale caror nume urmeaza sa fie publicate vor trebui sa fie instiintati inainte, iar cei ce ar putea accesa datele lor vor trebui, mai intai, sa se inregistreze.

Parlamentul doreste ca regulamentul sa precizeze faptul ca publicarea datelor personale ale beneficiarilor de fonduri este justificata, avand in vedere ca sprijinul acordat agricultorilor Europeni compenseaza echitabil prestatiile lor in beneficiul comunitatii.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 56