Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania poate pierde fonduri UE de peste 6 miliarde de euro

In vreme ce ministrul Teodorovici viseaza la un grad de absorbtie de 80%, Romania risca sa piarda miliarde de euro fiindca nu mai avem timp sa cheltuim fondurile UE alocate pe fostul cadru financiar. Din pacate, programele cu risc sunt cele vitale pentru dezvoltarea tarii – transporturile, dezvoltarea regionala si mediul.

Romania ar putea ajunge in acest an la o absorbtie a fondurilor europene de peste 80%, aferenta cadrului financiar 2007-2013. Afirmatia optimista apartine, bineinteles, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta uita sa precizeze ce sume risca sa piarda Romania din cauza dezangajarii fiindca 2015 este ultimul an in care beneficiarii pot cheltui banii din alocarea 2007-2013.

In plus, Teodorovici evita sa vorbeasca despre sumele pe care trebuie sa le returnam la bugetul UE din cauza neregulilor constatate in ceea ce priveste modul in care s-au cheltuit fondurile UE. De altfel, informatiile postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene nu prezinta date exacte, fiind precizata valoarea ratei de absorbtie curenta (51,81% la sfarsitul lui 2014), si nu cea reală, adica raportata la sumele decontate efectiv de catre Comisia Europeana.

Cati bani am putea pierde din cauza dezangajarii si la ce rata de absorbtie s-ar putea ajunge la sfarsitul acestui an?Chiar daca trendul ascendent de absorbtie se pastreaza - pentru ca mai sunt foarte multe proiecte in implementare -, nu cred totusi ca vom depasi 65% rata de absorbtie reala pentru perioada 2007-2013. Asta inseamna dezangajare totala de peste 6 miliarde de euro. In plus, nu e importanta doar cantitatea, ci si calitatea absorbtiei, ce valoare adaugata au adus si vor aduce aceste proiecte pentru romani”, este de parere Dragos Jaliu, partener Structural Consulting™ Group-www.fonduri-structurale.ro-www.proiecte-structurale.ro.

Aceeasi opinie o are si Elena Tudose, director de programe, Institutul de Politici Publice. Aceasta spune ca „si daca s-ar fi semnat contracte pe banda rulanta pana la sfarsitul anului trecut, absorbtia nu poate creste cu peste 20% fata de cat este in prezent. Doar pentru proiectele pe POSDRU banii se pot cheltui intr-un singur an. Cele pentru infrastructura de transport si mediu necesita ani de zile pentru a fi implementate, or tocmai pe aceste programe sumele alocate sunt cele mai mari”.

Anterior, la anuntarea proiectiei bugetului pe 2015, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a precizat ca nivelul absorbtiei fondurilor europene pentru acest an este supraestimat. Astfel, bugetul pe 2015 a fost construit pe date care nu par credibile deoarece, scriptic, Executivul a dublat valoarea sumelor ce vor intra in Romania de la bugetul UE, comparativ cu 2014, astfel incat sa se evite dezangajarea banilor europeni.

Care este suma totala pe care Romania risca sa o piarda anul acesta din cauza dezangajarii? Care este valoarea totala a sumei transmise Comisiei Europene, ultima data, care urmeaza sa fie decontata de Bruxelles? La ce data a fost transmisa cererea? Acestea sunt intrebari la care inca se asteapta raspuns din partea Ministerului Fondurilor Europene.

Ce-am avut si ce-am pierdut
Premierul Victor Ponta anunta in primavara anului trecut ca Romania trebuie sa absoarba, in 2014, 2,8 miliarde euro fonduri europene, pentru a evita dezangajari de sume din partea Comisiei Europene. Pana acum ministrul Teodorovici nu a precizat ce suma a decontat Executivul European din totalul facturilor transmise de Romania anul trecut.

Insa, acest lucru apare pe site-ul Ministerului Finantelor. Astfel, in perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2014, sumele primite de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare s-au ridicat la circa 8,5 miliarde de lei, adica 1,9 miliarde de euro.

Sursa: Romania Libera

Vizualizări: 140