Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lista cu intrebari frecvente privind investitiile finantate prin PNDR

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat o serie de intrebari frecvente, impreuna cu raspunsurile aferente acestora.

Intrebare: Poate o societate comerciala, beneficiara unei finantari sa constituie o ipoteca asupra unui cont bancar pentru a garanta un imprumut acordat de catre o institutie de credit la care a fost deschis contul bancar, imprumut care are ca scop obtinerea unei linii de finantare intermediara pana la momentul la care se obtine finantarea de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale?
Raspuns: Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74 din 17 iunie 2009 Art. 4 “alin. (4), sumele aferente derularii proiectelor finantate din FEGA, FEADR si FEP, existente în conturile beneficiarilor, nu sunt supuse executarii silite pe perioada de valabilitate a contractelor de finantare. Asadar, potrivit celor de mai sus, sumele aferente derularii proiectelor finantate din FEADR sunt bunuri insesizabile, iar bunurile insesizabile nu pot fi ipotecate intrucat nu pot face obiectul unei executari silite, scopul final al ipotecii fiind tocmai satisfacerea creantei garantate cu ipoteca prin executarea silita a bunului afectat garantiei.

Intrebare: Care este dimensiunea maxima a unui document care poate fi incarcat cu succes pe platforma online pentru depunerea unui proiect?
Raspuns: Pentru a se incarca cu succes un document in platforma online, acesta trebuie sa aiba maxim 100 MB (megabiti).

Intrebare: AFIR va efectua verificari suplimentare ale preturilor prezentate in baza de date cu preturi de referinta si va introduce in baza de date preturi care, in urma verificarilor, pot fi mai mici decat cele prezentate initial de ofertant. Cum se efectueaza aceste verificari suplimentare?
Raspuns: Verificarile suplimentare se efectueaza prin aplicarea unor criterii de verificare prevazute de metodologia de constituire si actualizare a bazei de date cu preturi de referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, ce vor fi utilizate în cadrul PNDR aprobata prin OMADR nr. 756 din 20 mai 2014, cu toate completarile si modificarile ulterioare.

Intrebare: In baza caror documente se introduc preturile mai mici de catre Autoritate (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale)?
Raspuns: Preturile inscrise in Baza de date au la baza informatiile transmise de catre producatori /importatori /dealeri autorizati, la care se aplica verificari conform metodologiei aprobata prin OMADR nr. 756 din 20 mai 2014, cu toate completarile si modificarile ulterioare.

Intrebare: Ce masuri de investitii subventionate 100%, vor exista in perioada 2014-2020?
Raspuns: In cadrul programarii 2014-2020, se vor deschide sesiuni de depunere proiecte ulterior aprobarii programului de catre CE. Din datele detinute in momentul de fata, doua submasuri din Programul 2014-2020 vor beneficia de finantare 100%, SubMasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si SubMasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Pentru a vizualiza mai multe intrebari frecvente atat din cadrul PNDR, cat si din cadrul altor programe operationale, click aici

Sursa: Newsletter EuroAgricultura – Noiembrie 2014

Vizualizări: 769