Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Fondurilor Europene preia Autoritatile de Management POS Mediu si POS Transport

Ministerul Fondurilor Europene preia activitatea si structurile Autoritatilor de Management aferente Programului Operational Sectorial Mediu si Programului Operational Sectorial Transport, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 85 pentru aprobarea unor masuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, care a fost publicata in Monitorul Oficial astazi, 22 decembrie a.c.

„Guvernul Romaniei a decis transferul cele doua Autoritati de Management la Ministerul Fondurilor Europene pentru ca Romania sa aiba o structura institutionala cat mai simpla si eficienta, care sa accelereze absorbtia fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Va reamintesc, la nivelul acestor doua programe Romania are cel mai mare risc de dezangajare automata a fondurilor alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013, iar prin trecerea acestora in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene vom incerca sa reducem cat mai mult riscul de dezangajare automata a fondurilor.

Anul 2015 este unul extrem de dificil deoarece pe de o parte va fi ultimul an in care vom mai putea utiliza sumele alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 – 2013, iar pe de alta parte va fi anul in care vom lansa apelurile de proiecte pentru contractarea fondurilor alocate pentru perioada 2014 – 2020. Preluarea celor doua programe va avea efecte pozitive si asupra atragerii de fonduri in exercitiul multianual 2014 – 2020, in care Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, din care vor fi finantate proiectele de transport, mediu si energie”
, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene preia de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice activitatea si structura Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu. Totodata, MFE preia Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport de la Ministerul Transporturilor. Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor doua Autoritati de Management, drepturile si obligatiile acestora, inclusiv litigiile aferente activitatii acestora.

Programul Operational Sectorial Mediu are o alocare financiara de 4,41 miliarde de euro, iar Programul Operational Sectorial Transport are o alocare de 4,42 miliarde de euro.

La data de 1 martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a preluat activitatea si structurile aferente Autoritatilor de Management aferente Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

„Preluarea Autoritatilor de Management aferente POS Mediu si POS Transport va fi similara cu transferul Autoritatilor de Management POS DRU si POS CCE in subordinea MFE. Va asigur ca sistemul de management si control acreditat de Comisia Europeana ramane nemodificat. In luna ianuarie voi avea intalniri cu cei trei comisari europeni care coordoneaza politicile europene aferente programelor din subordinea MFE - si ma refer la Comisarul European Corina Cretu, la Comisarul European Marianne Thyssen si la Comisarul European Elżbieta Bieńkowska-, pentru a discuta masurile pe care le va lua Romania pentru a reduce pierderile de fonduri alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013, dar si cele pentru cadrul financiar 2014 – 2020 pentru ca Romania sa se situeze inca de la inceput in topul statelor fruntase in absorbtia fondurilor europene”, a adaugat ministrul Eugen Teodorovici.

In perioada de programare 2007 – 2013, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru cinci programe: Programul Operational Sectorial Transport, Programul Operational Sectorial Mediu, Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programului Operational Asistenta Tehnica.

In perioada de programare 2014 – 2020, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru cinci programe: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Din cele cinci programe coordonare direct de MFE, Comisia Europeana a aprobat deja trei: Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica. Celelalte doua programe urmeaza sa fie aprobate in anul 2015.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 540