Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: ADR Centru a publicat o lista de raspunsuri la intrebarile privind stadiul implementarii Programului

ADR Centru a publicat o lista de raspunsuri la intrebarile adresate de reprezentantii presei privind stadiul implementarii POR 2007-2013:

Intrebarea 1: 2015 este ultimul an in care mai pot fi decontate de catre UE lucrarile contractate prin POR. Este vreun judet sau municipiu in pericol sa piarda o parte din fondurile europene? Vor fi incheiate toate lucrarile la timp?

Raspuns: Intr-adevar, toti beneficiarii au fost informati ca durata contractelor de finantare si perioada de implementare a proiectelor nu va putea depasi data de 31 decembrie 2015. In aceasta situatie, ADR Centru a analizat oportunitatea si legalitatea solicitarilor si a transmis AMPOR (MDRAP) propunerile de acte aditionale pentru prelungirea acestora, unde a fost cazul si daca justificarile beneficiarilor au fost intemeiate, nedepasind insa termenul de 31 decembrie 2015. In acelasi timp, am anuntat beneficiarii ca ultima solicitare de prelungire a perioadei de implementare trebuie transmisa de beneficiari catre ADR Centru cu 60 de zile inainte de 31.12.2015, potrivit prevederilor contractuale. Cu alte cuvinte, proiectele aflate in derulare si implementare la acest moment trebuie sa se finalizeze conform graficelor de activitati, cel tarziu la data expirarii acestui termen.

Toti beneficiarii stiu ca o prelungire de timp nu se mai poate face si consecinta depasirii acestui termen pentru ei inseamna decontarea tuturor cheltuielilor doar din bugetul local. La momentul actual, in urma discutiilor cu beneficiarii, nu exista previziuni ca s-ar putea ca vreun judet sau municipiu sa piarda fondurile europene, insa nu putem prevedea totul si nu putem exclude situatii neprevazute sau exceptiile. Ce putem face insa, este sa asiguram beneficiarii ca le stam alaturi, ca ii vom sustine, ca ii vom informa mereu asupra termenelor in asa fel incat sa poata finaliza la timp toate lucrarile si pentru a evita astfel de cazuri sau situatii neplacute.

Intrebarea 2: Sunt probleme cu respectarea graficului de lucrari de catre constructori? Dar cu licitatiile? Ce masuri pot fi luate de beneficiari in acest sens?

Raspuns: Exista unele probleme in ceea ce priveste graficul de lucrari ce trebuie executat de catre constructori, insa beneficiarii au recuperat o mare parte din decalaje. Acestea au fost remediate fie prin recuperarea intarzierilor semnalate, fie prin prelungirea perioadei de implementare si implicit a duratei de executie a lucrarilor si a contractelor de finantare. De aceea putem afirma ca in cazul proiectelor de la nivelul Regiunii Centru finantate prin POR, contractele ar trebui sa-si finalizeze lucrarile la timp pentru a se realiza si deconturile aferente, ce stau la baza calculului gradului de absorbtie.

In ceea ce priveste licitatiile, datorita ultimelor modificari legislative aduse in 2011 in domeniul achizitiilor publice, in special prin stabilirea termenului maxim de 14 zile in care ANRMAP va emite acceptul asupra unei documentatii depuse in SEAP, au fost solutionate si aceste probleme prin accelerarea procedurii de atribuire. Cam pe toate proiectele principalele proceduri de achizitie publica s-au realizat in procent de 80%, de aceea in acest moment nu mai exista probleme majore in derularea licitatiilor, respectiv a achizitiilor derulate pe proiecte de catre autoritatile publice locale. Cu toate acestea, pentru o si mai buna fluidizare a procedurilor de atribuire a achizitiilor publice in domeniul lucrarilor, ne alaturam punctului de vedere al beneficiarilor care considera ca ar fi utila o revizuire a OUG 34/2006.

Intrebarea 3: Mai sunt sau nu contestatiile o piedica in implementarea proiectelor europene?

Raspuns: Deoarece procedurile de achizitii s-au incheiat in procent de 80%, nu mai putem vorbi de contestatii pe aceste proiecte. Dar, in acelasi timp, trebuie precizat ca a avut impact si faptul ca in acest an, prin OUG 51/2014, a fost introdus un articol ce prevede o garantie ce trebuie depusa de cel ce contesta, mai exact ca ”in scopul de a proteja autoritatea contractanta de riscul unui eventual comportament necorespunzator, contestatorul are obligatia de a constitui garantia de buna conduita pentru intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei/cererii/plangerii si data ramanerii definitive a deciziei Consiliului/hotararii instantei de judecata de solutionare a acesteia”. Poate si aceasta garantie ii va face pe cei ce vor sa conteste nejustificat sa se gandeasca de doua ori inainte de a inainta o actiune.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 123