Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Corina Cretu: „Romania trebuie sa devina o campioana a ratei absorbtiei fondurilor europene!”

Astazi a avut loc la sediul Ministerului Fondurilor Europene conferinta de lansare a Acordului de Parteneriat pentru perioada financiara 2014-2020. Conferinta a fost sustinuta de Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Fiind la inceputul mandatului sau, Comisarul European Corina Cretu a declarat ca isi doreste ca in urmatorii cinci ani Comisia Europeana sa vina cu vesti bune care se vor reflecta in dezvoltarea economica a tarii, iar Romania sa devina o campioana a ratei absorbitei fondurilor europene.

Corina Cretu a mai precizat ca rolul noului Acord de Parteneriat este sa se asigure ca banii europeni sunt cheltuiti in mod corect, raspunzand nevoilor cetatenilor. In dezvoltarea Acordului de Parteneriat s-au luat in calcul urmatoarele nevoi stringente ale Romaniei: promovarea competitivitatii si a dezvoltarii locale, crearea de locuri de munca, reducerea inegalitatii, dezvoltarea infrastructurii si protectia mediului.

In ceea ce priveste directiile de actiune ale noului Acord, Corina Cretu a punctat urmatoarele aspecte:

  • afacerile mici vor fi sprijinite pentru a deveni stabile si pentru a obtine investitii private - sumele care vizeaza sprijinirea afacerilor mici s-au dublat la nivelul Uniunii Europene fata de perioada financiara anterioara;
  • orientare puternica spre cercetare si inovare tocmai pentru a stopa exodul de creiere din Romania;
  • problema abandonului scolar din Romania este ingrijoratoare la nivelul CE, iar noul cadru financiar ofera tarii noastre resursele necesare pentru a combate aceasta vulnerabilitate;
  • continuarea dezvoltarii infrastructurii este esentiala, iar 57 de milioane de euro au fost acordati pentru extinderea retelei de internet catre zonele mai putin dezvoltate din Romania;
  • modernizarea administratiei publice.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca una dintre cele mai importante masuri o reprezinta grila de salarizare a functionarilor care lucreaza in domeniul fondurilor europene. Aceasta grila urmeaza sa fie introdusa de la 1 ianuarie 2015. Mai mult decat atat, salariul functionarilor va fi acoperit in proportie 100% de catre Uniune, iar bugetul de stat va fi degrevat cu aproximativ 30 de milioane de euro.

Ministrul a mai declarat ca pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie lansate apeluri de proiecte pe noul cadru financiar in zona dezvoltarii competitivitatii, cercetarii, comunicatiilor si capitalului uman, in special apeluri de proiecte pentru tineri.

Alexandru Dragoi
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 157