Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Uniunea Europeana impulsioneaza cercetarea bolii Ebola prin fonduri in valoare de 24,4 milioane de euro

Comisia Europeana a anuntat alocarea din bugetul UE pentru cercetare a 24,4 milioane de euro destinate urgent necesarelor cercetari in domeniul bolii cauzate de virusul Ebola. Finantarea va fi directionata catre cinci proiecte, de la testarea unui potential vaccin in cadrul unui trial clinic de mare amploare, la testarea unor compusi existenti si noi in tratamentul bolii Ebola. Fondurile provenite din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare si inovare, vor fi puse la dispozitie prin intermediul unei proceduri accelerate, pentru ca cercetarile sa inceapa cat mai curand posibil. De asemenea, Comisia colaboreaza cu industria de profil in ceea ce priveste crearea de noi vaccinuri, medicamente si mijloace de diagnostic vizand boala Ebola si alte febre hemoragice in cadrul Initiativei privind medicamentele inovatoare.

Presedintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, a declarat: „In ceea ce priveste boala Ebola, suntem intr-o cursa in care timpul se scurge in defavoarea noastra si trebuie sa abordam situatia atat din perspectiva urgentei, cat si a solutionarii ei pe termen lung. Prin urmare, am placerea sa anunt ca vor fi puse la dispozitie fonduri suplimentare in valoare de 24,4 milioane EUR, care vor accelera cateva dintre cele mai promitatoare cercetari vizand crearea de vaccinuri si de tratamente."

„In contextul in care OMS reuneste reprezentanti ai comunitatii internationale astazi in Geneva, unul dintre cele mai importante mesaje este acela ca trebuie sa intensificam cercetarile vizand boala Ebola” a declarat doamna Máire Geoghegan-Quinn, comisarul UE pentru cercetare, inovare si stiinta. „Aceste proiecte recruteaza cei mai performanti cercetatori din mediul academic si din industria de profil in lupta impotriva acestei boli letale.”

Finantarea va fi pusa la dispozitie in urma unor propuneri din partea unor echipe de cercetare din intreaga UE si din numeroase tari terte, care au fost evaluate de catre un grup independent de experti.

Profesorul Peter Piot, directorul Facultatii de igiena si medicina tropicala din Londra (London School of Hygiene and Tropical Medicine), unul dintre descoperitorii virusului Ebola, a reactionat la anuntul finantarii: „Apreciez foarte mult actiunea hotarata a Comisiei de a sprijini o serie de trialuri clinice si de studii vizand virusul Ebola ca parte a contributiei Europei de a pune capat crizei cauzate de acest virus, care deja a pus capat vietii unui numar atat de mare de persoane."

De asemenea, Comisia a solicitat Parteneriatului dintre tari europene si tari in curs de dezvoltare privind trialurile clinice (European and Developing Countries Clinical Trials Partnership — EDCTP) sa includa in planul sau de activitate epidemiile emergente care reprezinta motive de ingrijorare pentru Africa, incluzand-o pe cea cauzata de virusul Ebola. Acest fapt va permite EDCTP sa finanteze trialuri clinice in care se testeaza medicamente, vaccinuri si metode de diagnostic, in cadrul viitoarelor cereri de propuneri.

Anuntul survine in contextul in care OMS gazduieste o reuniune la nivel inalt la Geneva, implicand comunitatea internationala si reprezentanti ai industriei de profil. In cadrul reuniunii urmeaza sa fie discutate accesul la vaccinurile care vor fi disponibile in viitorul apropiat, finantarea campaniilor de vaccinare si de imunizare, precum si conceptia, capacitatea de realizare si reglementarea trialurilor clinice si protectia juridica in cadrul acestora.

Context

Uniunea Europeana a jucat un rol activ inca de la inceputul acestei crize. Comisia Europeana s-a angajat pana in prezent sa contribuie cu 180 de milioane de euro, sub forma de asistenta umanitara si de ajutor pentru dezvoltare, pentru a ajuta tarile afectate de aceasta epidemie. Aceasta se realizeaza, de exemplu, prin furnizarea de asistenta medicala imediata comunitatilor afectate si prin sustinerea limitarii raspandirii epidemiei prin diagnosticare rapida si prin campanii de sensibilizare cu privire la boala. Pe langa ajutorul financiar, UE contribuie, de asemenea, la combaterea epidemiei prin prezenta unor experti la fata locului si prin coordonarea furnizarii de materiale si a posibilelor evacuari.

Comisia finanteaza deja cercetarea bolii cauzate de virusul Ebola, in cadrul celui de-Al saptelea program-cadru al UE (PC7) pentru cercetare si dezvoltare, in urmatoarele domenii: crearea unor noi medicamente antivirale, conectarea laboratoarelor de inalta securitate, tratamentul clinic al pacientilor (in special in Europa) si gasirea unor solutii la problemele etice, administrative, de reglementare si logistice care incetinesc obtinerea rapida a unor rezultate relevante din activitatile de cercetare.

Sursa: Reprezentanta Comsiei Europene

Vizualizări: 152