Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cheltuielile regionale la adevarata lor valoare

in perioada 27-28 septembrie s-a desfasoara la Bruxelles o conferinta care marcheaza inceputul unei perioade de consultare menite sa puna bazele politicii regionale europene de dupa 2013. Dezbaterile desfasurate in cadrul acestui „forum privind coeziunea” au abordat viitoarele provocari, printre care scaderea natalitatii, imigrarea, schimbarile climatice si economiile emergente. Vorbitorii au prezentat diferite idei privind consolidarea dezvoltarii economice si sociale.

„Noua noastra politica are un caracter mult mai strategic, mai putin birocratic si mai descentralizat, implicand in mai mare masura partenerii nostri de pe teren. Totusi, mai avem nevoie sa reflectam impreuna la cum ne putem adapta extrem de rapid la noi provocari”, a declarat comisarul pentru politica regionala, dna Danuta Hübner.

Asa cum reiese din acest cel mai recent raport privind dezvoltarea economica si sociala a Uniunii Europene, politica de dezvoltare regionala a UE (sau „politica de coeziune”) pune accentul mai ales pe investitii pentru viitorul cetatenilor, precum imbunatatirea infrastructurii si, in special, dezvoltarea carierei - oferind acces la formare profesionala pentru aproximativ noua milioane de persoane. Conform acestui raport, in perioada 2000-2005, investitiile publice realizate de Spania, Irlanda, Portugalia si Grecia au crescut cu peste 25% datorita fondurilor regionale ale UE.

Rezultatele schimbului de idei din cadrul actualei conferinte si ale consultarii care va urma vor fi prezentate in primavara anului 2008, odata cu urmatorul raport.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 69