Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cu sprijin PHARE, ANRCTI demareaza implementarea portabilitatii numerelor de telefon in Romania

Joi, 27 septembrie 2007, a fost publicat in suplimentul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene anuntul privind desemnarea companiei care a castigat licitatia internationala pentru realizarea bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor in Romania. Aceasta baza de date va fi realizata in cadrul proiectului PHARE “Asistenta pentru ANRC in vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, proiect de achizitii finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2005 - „Facilitati pentru actiuni speciale”.

Proiectul isi propune sa realizeze, sa instaleze, sa testeze si sa dea in folosinta un sistem constand intr-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii, care va sustine implementarea portabilitatii numerelor de telefon fixe si mobile in Romania. De asemenea, proiectul va asigura un program de pregatire tehnica a personalului ANRCTI in vederea dezvoltarii si implementarii cu succes a procedurilor aferente functionarii acestui sistem. Sistemul va fi unul centralizat, care va contine o baza de date unica si va pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila, oferind multiple mecanisme de interfatare pentru acestia. in acelasi timp, sistemul va cuprinde si o pagina web care va oferi publicului informatii referitoare la numerele portate.

Compania care a castigat licitatia internationala este UTI Systems, care va colabora cu companiile Porthus BV Belgium si Microsoft Romania in calitate de subcontractanti. Pentru acest proiect de achizitii, contributia financiara din fondurile PHARE reprezinta 75% din valoarea contractului, iar cea a ANRCTI, in calitate de beneficiar final, este de 25%. Valoarea totala a proiectului este de 582.432,98 de euro, fara TVA.

in cadrul primei intalniri de lucru a proiectului, la care au participat reprezentanti ai UTI Systems, ai ANRCTI in calitate de institutie beneficiara si reprezentantul Oficiului de Plati si Contractare Phare, s-au stabilit metodologia de implementare si calendarul de lucru si s-au fixat prioritatile pentru prima faza a proiectului. Proiectul se va derula pe o perioada de 6 luni si, conform calendarului stabilit, solutia de portabilitate va deveni functionala in cursul primului trimestru al anului 2008.

Implementarea portabilitatii numerelor constituie unul dintre angajamentele asumate de Romania in conformitate cu Capitolul 19 al negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si este o masura eficienta pentru stimularea concurentei in sectorul comunicatiilor electronice. Portabilitatea numerelor ofera abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie, ceea ce va asigura clientilor o mai mare libertate de alegere si va obliga furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte tot mai atractive. Serviciul de portabilitate va fi oferit publicului de catre toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila din Romania incepand cu anul viitor.

Sursa: Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei

Vizualizări: 105