Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eugen Teodorovici: POSCCE si POSDRU ar putea avea o rata de absorbtie de 100% la finalul lui 2015

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici a declarat ieri, 25 iunie, ca Romania ar trebui sa ajunga pana la finalul anului la o valoare de cel putin 500 de milioane de euro a facturilor trimise catre Comisia Europeana, pentru a evita pierderile de bani. Declaratiile au fost facute cu ocazia participarii la reuniunea Comitetului de Monitorizare a POSCCE, eveniment desfasurat la sediul MFEur.

„Fac apel catre beneficiari sa foloseasca noul sistem de decontare pentru ca trebuie sa intelegem ca momentul 2015, pana la care trebuie finalizate contractele, este foarte aproape. Cu cat semnam mai repede, cu atat cresc sansele sa finalizam la timp implementarea acestora. Este adevarat ca banii sunt folositi din ce in ce mai eficient, dar doresc sa ma asigur ca vom continua sa mergem pe acest drum”, a subliniat Eugen Teodorovici.

Declaratia ministrului vine in contextul in care MFEur, in calitate de coordonator al activitatii AM POSCCE, a suplimentat bugetul apelului pentru proiectele de investitii mari pentru IMM-uri astfel incat sa poata fi semnate pana la sfarsitul acestei luni peste 90 de proiecte de pe lista de rezerva, in valoare de peste 80 de milioane de euro.

Totodata, ministrul Teodorovici a sustinut ca este posibil ca POSCCE si POSDRU sa aiba o rata de absorbtie de 100% pana la finalul anului 2015: „Trebuie sa fim atenti sa identificam zonele cu risc astfel incat sa realocam banii spre proiecte sigure. Romania nu trebuie sa piarda niciun ban. POSCCE si POSDRU pot avea absorbtie de 100% la final de 2015”.

Potrivit lui Teodorovici, prima varianta a POSCCE 2014-2020 va fi transmisa Comisiei Europene la inceputul lunii iulie, astfel incat lansarea cererilor de proiecte sa inceapa cat mai repede. „Vreau sa incepem sa lansam cereri de proiecte pentru acele finantari care au impact real in economie; nu vreau sa cheltuim banii doar pentru a-i cheltui. Doresc un sistem cat mai simplu, cu putine reguli, dar ferme. Cine le incalca, sa plateasca, indiferent ca vorbim aici de beneficiari sau de membri ai administratiei", a adaugat ministrul.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 89