Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a adoptat programul Hercule III de lupta impotriva fraudei

Astazi, Comisia Europeana a adoptat primul program anual de lucru pentru intitiativa antifrauda Hercule III. In anul 2014 vor fi disponibile 13,7 milioane de euro cu scopul de a sprijini statele membre in combaterea fraudei, coruptiei si a altor activitati ilegale. Programul va ajuta si la finantarea proiectelor specifice de achizitionare de scanere cu raze X si alte echipamente tehnice utilizate de autoritatile nationale pentru a elimina contrabanda si alte activitati penale care afecteaza interesele financiare ale UE.

Lupta pentru combaterea fraudei si a coruptiei la nivelul Uniunii Europene, trebuie neaparat sa se realizeze in parteneriat. Hercule III semnifica faptul ca statelor membre li se va oferi un suport financiar semnificativ pentru depistarea fraudelor si protectia banilor contribuabililor”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul European pentru Impozitare si Uniune Vamala, Audit si Antifrauda.

Multumita programului de lucru adoptat astazi, multe proiecte antifrauda pot incepe sa fie puse in practica.

O noutate importanta pe care o aduce Hercule III este aceea ca statele membre pot aplica pentru o finantare mai consistenta. Statele membre pot aplica pentru o finantare care ajunge la 80% din costurile totale. Sunt eligibile actiuni care intaresc capacitatea tehnica si operationala a vamilor si a autoritatilor care pun in aplicare legea. In cazuri exceptionale si justificate corespunzator, finantarea poate fi majorata pana la 90%.

Bugetul pentru actiuni de Asistenta Tehnica pentru 2014 ajunge la 10,3 milioane de euro si va fi utilizat pentru a sprijini autoritatile nationale sa achizitioneze echipamente pentru investigatii, scanere cu raze X si calculatoare pentru Sisteme de Recunoastere Automata a Numerelor de Inmatriculare. Comisia va plati si pentru accesul la baze de date specializate, pentru a fi utilizate anonim de catre statele membre, vami si autoritati fiscale. Acest ajutor este important in contextul luptei impotriva contrabandei cu tigari, care cauzeaza pierderi anuale de aproximativ 10 miliarde de euro pentru UE si statele membre.

Aproximativ 3.4 milioane de euro din Programul Hercule III vor fi cheltuite pe activitati de training, seminarii si conferinte. Activitatile de formare vor fi organizate pentru personalul operational din statele membre, vami, politie, cu scopul de a-si imbunatati abilitatile in criminalistica digitala si pentru a le permita sa-si impartaseasca cele mai bune practici din domeniu. Seminariile, studiile si conferintele vor facilita schimbul de informatii dintre expertii legali si academicieni cu privire la practicile legale din lupta contra fraudei si coruptiei.

Pasii Urmatori

Comisia va publica anunturi privind cererile de proiecte, pentru a invita vamile, autoritatile fiscale, universitatile si expertii legali sa aplice pentru finantare.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 246