Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sistem de colectare si tratare a echipamentelor electrice si electronice realizat cu fonduri PHARE

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a sustinut vineri, 21 septembrie, la Brasov, la Centrul de Colectare si Depozitare a Deseurilor o Conferinta de Presa ce a avut ca tema sistemul de colectare si tratare a echipamentelor electrice si electronice, realizat in cadrul Proiectului de Asistenta Tehnica PHARE, privind gestionarea DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice).

Attila KORODI a subliniat faptul ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este foarte hotarat sa se implice in problema colectarii deseurilor de electrice si electronice: „Am luat legatura, in saptamanile care au trecut, cu mai multi primari din Romania si am decis ca in data de 3 noiembrie sa demaram marea operatiune a strangerii deseurilor electonice din tara noastra. Asta inseamna ca, in acea zi, orice roman care vrea sa se debaraseze de echipamentele electronice din gospodaria sa, nu trebuie sa faca altceva decat sa le scoata in fata blocului sau in fata casei in care locuieste. In aceeasi zi, societatile de salubrizare vor strange toate aceste deseuri si le vor transporta spre centrele de colectare. Va fi o zi de mobilizare la scara nationala, in care actorii principali vor fi primarii, societatile de salubrizare si desigur si organizatiile colective”.

La propunerea ministrului Mediului, data de 3 noiembrie va insemna initierea procesului de colectare din casele romanilor a echipamentelor electrice si electronice, urmand ca aceasta actiune sa se transforme intr-o regula ce va fi respectata la nivel national, o zi pe luna, sau o zi pe trimestru in care sa stie toti romanii ca pot sa-si scoata aparatele invechite in fata casei pentru a fi colectate.

Totodata, ministrul Attila KORODI a facut si un apel catre agentii economici reamintind ca „principiul care functioneaza la nivelul Uniunii Europene spune ca „poluatorul plateste. Iar din punctul acesta de vedere nu pot sa nu ma aderesez si producatorilor de echipamente, care trebuie sa inteleaga faptul ca businessul nu se termina in momentul in care produsul este vandut. Orice activitate cu impact asupra mediului trebuie sa ia in considerare protectia mediului. Asteptarea mea, de la sectorul de afaceri, care este cel mai dinamic intr-o societate, este ca acest sector, care este motorul dezvoltarii, sa fie primul care sa dea tonul in sustinerea dezvoltarii durabile”.

Ministerul Mediului a creat cadrul si a pus la dispozitie parghiile necesare pentru ca producatorii si administratia sa acopere acest ciclu cuprinzand preluarea, tratarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de electrice si electronice. La nivel national, exista deja 217 centre de colectare, dintre care 182 sunt functionale.

Ministrul Mediului a subliniat, de asemenea, faptul ca tintele asumate de Romania pentru colectare de deseuri nu sunt facultative, ci obligatorii, iar nerespectarea lor poate avea drept consecinta penalitati platite de statul roman, respectiv de fiecare cetatean in parte.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 65