Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

La Cannes vor rula 21 de filme sprijinite prin finantare MEDIA in cadrul programului Europa Creativa

Peste 20 de filme regizate de unele dintre cele mai mari nume ale cinematografului european si care sunt sprijinite prin finantare MEDIA in cadrul programului „Europa Creativa” al Uniunii Europene vor rula la cea de-a 67-a editie a Festivalului international de film de la Cannes (14-25 mai). Printre acestea se numara sapte filme aflate in competitie pentru premiul cel mare, Palme d'Or.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru cultura, va fi prezenta la festival pentru a inmana cel de-al treilea premiu anual MEDIA al Uniunii Europene regizorului si producatorului celui mai bun nou proiect cinematografic care a beneficiat de finantare in cadrul programului „Europa Creativa”. Numele castigatorilor vor fi anuntate in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palais des Festivals la 17 mai. Comisarul va avea, de asemenea, intalniri cu tineri realizatori de film si reprezentanti din domeniu pentru a discuta noul program „Europa Creativa”, lansat in ianuarie cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani — cu 9% mai mult decat in anii precedenti. In plus, comisarul va participa la o dezbatere organizata de Comisie privind sporirea audientei filmelor europene si va fi invitat special la deschiderea selectiei „Quinzaine des réalisateurs” din 15 mai.

„Sunt incantata ca filmele europene selectate pentru finantare MEDIA se afla din nou in lumina reflectoarelor la Cannes. Mai mult de 50% din fondurile noului nostru program Europa Creativa vor fi alocate sprijinirii productiei si distributiei cinematografice europene, precum si formarii realizatorilor de film si a tehnicienilor. Aceasta investitie asigura diversitatea culturala si lingvistica, o mai larga gama de optiuni pentru cinefili si o industrie mai competitiva. Sunt mandra ca am obtinut o majorare a bugetului pentru „Europa Creativa” intr-un moment in care se fac reduceri semnificative ale cheltuielilor pentru cultura, ca am jucat un rol important in apararea exceptiei culturale si ca am contribuit la asigurarea faptului ca noile noastre norme privind ajutoarele de stat continua sa sprijine finantarea publica a productiei de filme”, a declarat comisarul Vassiliou inainte de ceea ce va fi ultima sa vizita la Cannes in calitate de comisar responsabil pentru cultura.

Printre filmele selectionate sprijinite de MEDIA se numara filmul ales pentru a deschide festivalul, Grace de Monaco, cu Nicole Kidman in rolul eroinei de la Hollywood care s-a casatorit cu un print. Celelalte (a se vedea in continuare lista completa) sunt productii noi ale unor regizori europeni celebri, precum Michel Hazanavicius (castigatorul a cinci premii Oscar in 2012 pentru The Artist), Mike Leigh (castigatorul premiului Palme d'Or in 1996 pentru Secrets & Lies), Ken Loach (castigatorul premiului Palme d'Or in 2006 pentru The Wind That Shakes The Barley), legendarul Jean-Luc Godard si belgienii Jean-Pierre si Luc Dardenne (castigatorii premiului Palme d'Or in 1999 pentru Rosetta si ai marelui premiu in 2011 pentru Le Gamin au Vélo). Wim Wenders (castigatorul din 1984 al premiului Palme d’Or pentru Paris, Texas) este reprezentat la sectiunea „Un Certain Regard”.

Cele 21 de filme finantate de UE care urmeaza sa fie proiectate la Cannes reprezinta o varietate de tari europene, de limbi, de genuri si de talente. Pana in prezent, acestea au primit un total de peste 1,3 milioane de euro de finantare MEDIA, dar aceasta cifra este probabil sa creasca semnificativ ca urmare a vizibilitatii oferite de festival si a interesului distribuitorilor.
Europa Creativa.

Europa Creativa” este a cincea generatie de programe de finantare ale UE care sprijina sectoarele culturale si creative. Ea combina programele MEDIA si Cultura ale UE. Programul va aloca cel putin 56% din bugetul sau pentru subprogramul MEDIA. MEDIA sprijina productia, distributia si promovarea continutului produs de industriile cinematografice si audiovizuale din UE. Unul dintre obiectivele sale principale este de a-i ajuta pe realizatorii de film europeni sa ajunga la piete aflate dincolo de frontierele nationale si europene.

„Europa Creativa” va oferi finantare pentru cel putin 250.000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme si 4.500 de traduceri de carti. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiara care va permite intreprinderilor mici din domeniul culturii si creatiei sa obtina credite bancare in valoare de pana la 750 de milioane de euro.

Incepand cu 1991, MEDIA (acronim pentru „Mesures pour encourager le développement de l'industrie audiovisuelle” – „Masuri pentru incurajarea dezvoltarii industriei audiovizuale”) a investit 1,7 miliarde de euro pentru a sprijini productia si distributia de filme, formarea si inovarea, in scopul sporirii diversitatii si competitivitatii internationale a cinematografiei si a industriei audiovizuale europene.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 107