Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul anual SAR de analiza si prognoza pentru anul 2014: “UE iti da, dar nu-ti baga in traista”

Societatea Academica din Romania (SAR) a lansat Raportul anual de analiza si prognoza – Romania 2014. Sub titlul Cum facem din integrarea europeana un succes, raportul isi propune sa raspunda la doua mari intrebari: daca Romania castiga sau pierde din integrarea in Uniunea Europeana, respectiv ce poate face Romania pentru a-si maximiza performanta ca stat membru UE? Documentul a fost prezentat intr-o conferinta organizata vineri, 4 aprilie, in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

In ceea ce priveste beneficiile obtinute de Romania in urma aderarii, raportul confirma ca Romania a castigat ca urmare a obtinerii statutului de tara membra a UE. “Da, a fost o afacere buna ca Romania sa intre in UE. In nicio varianta, in niciun scenariu, in niciun an, Romania nu a avut de pierdut, a avut numai de castigat”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, presedinte al Societatii Academice din Romania.

Conform expertilor SAR, in perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 mld. euro, dar a primit prin intermediul programelor operationale finantate din fonduri structurale, a PNDR, POP si a subventiilor pe hectar peste 15 mld. euro, iesind, astfel, “pe plus”. Chiar si in acest context, Romania este inca departe de a fi performanta in atragerea fondurilor europene, caci suma rambursata de Comisia Europeana reprezinta mai putin de jumatate din alocarea de circa 32,9 miliarde de euro disponibila Romaniei pentru exercitiul financiar 2007-2013.

Doar 9,7 miliarde de euro au fost atrase, efectiv, prin proiecte, adica prin programele finantate din fonduri structurale, PNDR si POP, desi suma alocata acestor programe este de aproximativ 27,6 miliarde euro. 5,4 miliarde de euro, adica aproximativ o treime din suma incasata de Romania de la UE in perioada 2007-2013, reprezinta subventii agricole, care se acorda pe hectar si care nu depind de “capacitatea beneficiarilor de a propune si implementa un proiect sau de eficienta structurilor birocratice romanesti”, potrivit raportului SAR.

Desi rata de absorbtie a crescut semnificativ in ultimele luni, dupa cum sustine chiar Ministerul Fondurilor Europene, Romania ramane la coada clasamentului in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor structurale. In luna noiembrie a anului trecut, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune era cu 24 de puncte procentuale mai mica decat media la nivel de UE, Romania situandu-se la 11 puncte procentuale in urma penultimei clasate, Slovacia. Conform ultimelor statistici publicat de MFEur la inceputul lunii aprilie, rata absorbtiei fondurilor structurale se situeaza in prezent la aproximativ 34%, reprezentand echivalentul a 6,5 miliarde de euro.

“UE iti da, dar nu iti baga in traista”, sustine Alina Mungiu-Pippidi. Pentru ca banii europeni sa fie folositi in perioada 2014-2020 mai eficient si mai eficace, expertii SAR recomanda ca Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeana sa fie mai “coerent si incluziv”, astfel incat sa se tina cont de nevoile de dezvoltare a economiei, identificate urmare a unor analize, dar si de prioritatile trasate de Comitetele Consultative stabilite in 2012. O alta recomandare din Raport vizeaza o mai buna monitorizare a cheltuielilor, prin Planurile de Dezvoltare Regionala 2014-2020, care sa nu aiba doar caracter orientativ, ci sa fie efectiv utilizate ca “un instrument functional de planificare si monitorizare strategica a cheltuirii fondurilor”.

Descarca versiunea integrala a Raportului

Pentru componenta de fonduri europene, click aici

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 215