Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Perspectivele finantarilor europene pentru 2014-2020, discutate la Piatra Neamt in cadrul sedintei CDR Nord-Est

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala s-a intrunit la Piatra Neamt joi, 27 martie. La intalnire au participat 20 din cei 24 de membri CDR, precum si conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Conform ordinii de zi a sedintei, au fost supuse dezbaterii si aprobarii raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est pentru anul 2013, executia bugetului de venituri si cheltuieli, bilantul contabil si raportul Comisiei de Cenzori ale Agentiei pentru anul precedent. Hotararile au fost aprobate, fara exceptie, prin votul tuturor celor prezenti.

La propunerea CDR Nord-Est, in cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional a fost aprobata realocarea sumei de 5,25 mil. Euro de la Domeniul 3.4 - Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua la Domeniul 3.3- Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta. Aceasta suma va fi utilizata de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST pentru achizitionarea a 24 de freze autosenilate, extrem de necesare regiunii.

Un subiect de interes pentru participantii la reuniune, potentiali beneficiari ai finantarilor din Instrumente Structurale, a fost prezentarea primei variante a Programului Operational Regional 2014-2020, cu o alocare estimata de 6,47 miliarde euro la nivel national. Regiunii Nord-Est ii va reveni 17,35 % din aceasta suma, pentru transpunerea in proiecte de dezvoltare a urmatoarelor 10 axe prioritare: Infrastructura de Cercetare, Dezvoltare, Inovare; Sprijinirea IMM; Eficienta energetica (cladiri publice), Dezvoltare urbana; Turism (patrimoniu cultural si natural); Infrastructura rutiera; Infrastructura de sanatate si sociala; Comunitati defavorizate; Infrastructura de educatie; Imbunatatirea infrastructurii cadastrale in mediul rural.

„Din documentele consultative, care vor fi trimise Comisiei Europene spre aprobare pina la finalul acestei luni, observam ca Regiunea Nord-Est va avea de gestionat aproximativ 1,12 miliarde Euro in cadrul Programului Operational Regional. De remarcat ca investitiile pentru IMM-uri, pe care acum le implementam sub cupola Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice, se vor regasi in urmatoarea perioada tot in cadrul Programului Operational Regional, aceasta abordare fiind de natura sa asigure o dezvoltare echilibrata, atat a mediului public, cat si a celui privat. Experienta si lectiile invatate in exercitiul financiar 2007-2013 ne vor ajuta sa utilizam aceste finantari in interesul regiunii, pentru a asigura continuitate premiselor de dezvoltare socio-economica” a declarat Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.

Sursa: ADR Nord-Est

Vizualizări: 113