Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Europenii se declara in favoarea sprijinului acordat fermierilor si au o parere buna despre noua PAC

Peste trei sferturi (77%) dintre europeni considera ca politica agricola comuna (PAC) aduce beneficii tuturor cetatenilor UE. Peste 90% dintre acestia se declara in favoarea noilor orientari ale PAC, cum ar fi ajutoare mai echitabile si mai bine directionate (92%) si stabilirea unei legaturi intre sprijinul financiar acordat fermierilor si utilizarea de practici agricole benefice pentru mediu („ecologizare”, 91%). Acestea sunt concluziile principale ale sondajului Eurobarometru privind PAC publicat de Comisie.

Aceste rezultate confirma importanta pe care europenii o acorda sprijinirii agriculturii si zonelor rurale. Ele indica, de asemenea, ca exista o simbioza foarte buna intre orientarile PAC reformate si asteptarile societatii civile. Aceasta legatura esentiala si puternica dintre cetateni si fermieri va fi consolidata gratie noii PAC, care va face tangibile si va spori beneficiile societale, economice si de mediu pe care agricultura europeana le aduce societatii europene in ansamblul sau si fiecarui contribuabil european in viata sa de zi cu zi”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Printre celelalte tendinte puse in evidenta de sondaj se numara:

  • Peste 80% dintre europeni sustin obiectivele-cheie ale PAC, fie ca este vorba de garantarea aprovizionarii cu produse alimentare, de dezvoltarea zonelor rurale intr-un mod mai echilibrat sau de sprijinirea tinerilor fermieri;
  • Pentru 91% din respondenti, stabilirea unei legaturi intre sprijinul financiar acordat fermierilor si respectarea practicilor agricole benefice pentru mediu („ecologizare”) este privita ca un lucru pozitiv, la fel ca si acordarea de sprijin fermierilor intr-un mod mai echitabil si mai bine orientat;
  • O majoritate a cetatenilor UE sunt in favoarea sprijinului acordat fermierilor si sunt de acord cu proportia acestui sprijin in ansamblul bugetului UE. Valoarea sprijinului acordat fermierilor este considerata ca fiind adecvata de 45%, „prea mica” de 26% si „prea mare” de 13%.

Ancheta a fost realizata in conformitate cu metodologia sondajelor Eurobarometru, intre 23 noiembrie si 2 decembrie 2013, in cele 28 de state membre ale UE si a implicat 27 919 cetateni proveniti din categorii sociale si demografice variate.

Descarca Raportul complet

Descarca Rezultatele pentru Romania

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 80