Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce fel de Europa vreti pentru viitor? Comisarul Dacian Ciolos intra in dialog cu cetatenii

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos va avea, la Bucuresti, un dialog cu cetatenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, intre orele 11:00 – 13:00, in zona Atrium din incinta Bibliotecii Nationale a Romaniei (b-dul Unirii, nr. 22, Bucuresti).

Ce este integrarea europeana? Este nevoie ca acest proces sa fie aprofundat sau limitat? Cum vedeti rolul Uniunii Europene in viata dumneavoastra de zi cu zi? Ce inseamna a fi european? Va simtiti europeni? Ce politici ar trebui sa promoveze Uniunea Europeana? Unde sa se opreasca granitele UE? Cat de importanta este extinderea Uniunii Europene pentru dumneavoastra? Ce inseamna solidaritatea europeana? Ce fel de Europa ne dorim pentru viitor?

Acestea sunt numai cateva dintre aspectele pe care comisarul european Dacian Ciolos le va discuta cu aproximativ 250 de cetateni, care vor avea posibilitatea sa-si prezinte opiniile si preocuparile, intr-un dialog deschis, moderat de redactorul-sef al RFI Romania si realizatorul de televiziune Luca Niculescu.

”Pentru a putea face fata provocarilor cu care se confrunta, Uniunea Europeana urmareste sa-si consolideze legitimitatea democratica, sa se bucure de increderea cetatenilor ei. Este nevoie de un proces de ascultare si dialog, pentru a ne asigura ca politicile publice promovate la nivel european raspund asteptarilor societatii si aduc un plus de valoare si de beneficii pentru cetateni. Va invit sa participati la acest dialog, sa discutam ce fel de Europa ne dorim si ce putem construi impreuna”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Cum puteti participa la dezbatere?
Cetatenii care doresc sa participe sunt rugati sa completeze formularul electronic de inregistrare disponibil aici, pana cel tarziu in data de 14 martie 2014. Inregistrarea este posibila si prin posta sau la fata locului, in limita locurilor disponibile.

Pentru inregistrarea prin posta, transmiteti o scrisoare care trebuie sa contina un raspuns scurt (cateva randuri) la intrebarile "Te simti european? De ce?", precum si, optional, o intrebare pe care ati dori sa o adresati comisarului european Dacian Ciolos in timpul dialogului. Evenimentul va fi filmat si transmis in direct. De aceea, va rugam ca in scrisoare sa ne comunicati explicit daca sunteti sau nu de acord sa fiti filmat(a).

Participantii a caror inregistrare este validata vor fi informati in timp util in legatura cu accesul la eveniment. Inscrierile prin posta sunt deschise pana cel tarziu in data de 7 martie 2014, data postei; scrisorile trebuie transmise la urmatoarea adresa:

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
In atentia dnei Carmen Praja
Str. Vasile Lascar, nr. 31, 020492, Bucuresti


Evenimentul va putea fi vizionat in direct pe internet prin webstream, iar cetatenii pot participa si adresa intrebari prin intermediul retelelor sociale Facebook (pagina comisarului Ciolos) si Twitter (contul Reprezentantei CE) folosind hashtag-ul #EUDeb8.

Persoane de contact:
Mihai Rosioru, ofiter de presa, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
tel. 021-2035486, email: mihai.rosioru@ec.europa.eu

Dorian Filote, coordonator relatii cu presa din Romania , Cabinetul comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, tel.: (+32) 498 957 514, e-mail: dorian.filote@ec.europa.eu.

Context
Un sondaj Eurobarometru recent arata ca 56% dintre romani se simt europeni (media pentru cetatenii Uniunii din toate statele membre fiind de 59%). Romanii sunt in general optimisti cu privire la viitorul UE – 63%, fata de o medie europeana de 51%. Cu toate acestea, numai 40% dintre romani afirma ca stiu ce drepturi le confera cetatenia UE, si numai 19% considera ca vocea lor conteaza in Uniunea Europeana (media europeana fiind de 29%).

Pe parcursul anului 2013 si in 2014, in cadrul Anul European al Cetatenilor membrii Comisiei europene au dezbatut cu cetateni din intreaga Europa asteptarile acestora pentru viitor. Pana acum, in intreaga Uniune Europeana, au avut loc 45 de dialoguri cu cetatenii, cel putin un comisar european fiind prezent de fiecare data. In total, sunt planificate aproximativ 50 de astfel de reuniuni pana la finalul seriei, programat pentru sfarsitul lunii martie. Puteti urmari aceste reuniuni pe internet, la adresa http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetatenii?
Punctele de vedere exprimate de cetateni in cursul dialogurilor vor ghida Comisia in elaborarea planurilor pentru o viitoare reforma a UE. Unul din obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregatirea terenului in vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European.

La 8 mai 2013, Comisia Europeana a publicat cel de al doilea Raport privind cetatenia Uniunii, care prezinta 12 masuri concrete noi pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta cetatenii. Raportul privind cetatenia Uniunii reprezinta raspunsul Comisiei la o ampla consultare online lansata in mai 2012, precum si la intrebarile si sugestiile formulate in cadrul dialogurilor cu cetatenii privind drepturile si viitorul cetatenilor UE.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 188