Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul contract din Regiunea Centru ce prevede reabilitarea termica a unor locuinte, semnat la Miercurea Ciuc

Ieri, 11 februarie 2013, la sediul Primariei Municipiului Miercurea Ciuc a fost semnat un nou contract de finantare din fonduri nerambursabile Regio, prin care se aloca 1,49 milioane lei pentru reabilitarea termica a 114 locuinte din Regiunea Centru. Contractul de finantare a fost semnat de catre reprezentantul beneficiarului, primarul municipiului Miercurea Ciuc, domnul Ráduly Róbert Kálmán si de catre directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu. Acesta este primul contract semnat si finantat la nivel regional, prin DMI 1.2 - Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte, domeniu lansat la nivel national in 1 noiembrie 2012.

Proiectul ”Reabilitare termica a cladirii de locuit – str. Kossuth Lajos nr. 28-30-32-34-36”, a fost depus spre finantare de catre Primaria Municipiului Miercurea Ciuc si are o valoare totala de 2,74 milioane lei, din care 1,49 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarii proiectului. Fondurile sunt solicitate pentru reabilitarea a 114 apartamente, pe o suprafata 7.736 mp, respectiv pentru inlocuirea a 1.575 mp de ferestre si usi. Pentru acest bloc construit in urma cu trei decenii, prin implementarea proiectului, dupa 18 luni necesare pentru finalizarea lucrarilor, conform estimarilor beneficiarului, se va reduce consumul de energie anual cu 47,6%, consumul de energie pentru incalzire va scadea si se vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

”Prin reabilitarea termica a acestui bloc de locuinte din municipiu, se va reduce consumul de energie al populatiei si implicit, se va realiza o economie la facturile de energie, mai ales pentru acele categorii sociale care au cea mai mare nevoie de sprijin. Prin contributia pe care o vom asigura din partea primariei si a asociatilor de proprietari, respectiv de 1,2 milioane lei, dorim ca in urma reabilitarii locuintelor sa imbunatatim conditiile de confort interior din locuinte, ca urmare a reducerii pierderilor de caldura prin lucrari de izolatii ale peretilor, usilor si ferestrelor” a declarat domnul Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

”Prin aceasta schema de finantare sunt vizate blocurile construite in perioada 1950 – 1990, ce au un regim minim de inaltime P+3. Avem, la nivel regional, un buget de 22,60 milioane euro fonduri nerambursabile pe care le-am pus la dispozitia autoritatilor publice locale spre finantarea reabilitarii termice a locuintelor. Aceste investitii in eficienta energetica a blocurilor de locuinte, vor contribui la reducerea saraciei energetice din Regiunea Centru, prin reducerea costurilor cu incalzirea, in special pentru familiile cu venituri reduse. Astfel se vor imbunatati conditiile de trai ale categoriilor sociale defavorizate”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru, un numar de zece proiecte au fost depuse din decembrie 2012 spre finantare nerambursabila pe acest domeniu. Cele zece proiecte depuse au o valoarea totala de 17,71 milioane euro, din care 9,54 milioane euro reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre beneficiari. In prezent, inca un proiect se afla in etapa precontractuala urmand a semna contractul de finantare in perioada urmatoare, iar alte opt proiecte sunt in etapa de evaluare.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 115